Shkurt.ch

Fjala e Presidentit Berset me rastin e 1 Gushtit, festës kombëtare të Zvicrës

Zvicra ishte dhe është e suksesshme sepse po mëson dhe vazhdimisht e vë në dyshim veten. Sepse ajo është gjithmonë në lëvizje

Më 1 gusht, presidenti federal i Zvicrës, Alain Berset iu drejtua kombit në një fjalim televiziv dhe radiofonik, nga Espace Jean Tinguely në Fribourg, duke bërë thirrje për “një Zvicër në lëvizje”.

Sipas presidentit Berset, Kushtetuta Federale, e cila u hartua 175 vjet më parë, ishte një sukses i madh për shoqërinë zvicerane. Megjithatë, përvjetori i vendit vjen në një kohë të vështirë me luftë, ndryshime klimatike dhe inflacion që paraqiten të frikshme. Por kjo frikë mund ta bëjë vendin sërish më kreativ drejt gjetjes së zgjidhjeve.

Në vazhdim, fjalimi.

Zonja dhe zotërinj

Ju përshëndes nga Espace Jean Tinguely – Niki de Saint Phalle në Fribourg. Prapa meje shihni veprën e famshme të artistit Tinguely “Retable de l’Abondance occidentale et du mercantilisme totalitaire”, e cila paraqet një botë që është në lëvizje të përhershme.

Jean Tinguely dikur e përshkroi rëndësinë e lëvizjes për artin e tij si më poshtë; Unë citoj: «Kam pikturuar dhe pikturuar dhe pikturuar. Por nuk arrita kurrë të përfundoja një tablo; ishte sikur të isha i paralizuar, sikur po përfundoja gjithmonë në një rrugë pa krye. Lëvizja më tregoi një rrugëdalje nga kjo paralizë, lëvizja më mundësoi të them: ok, tani u bë”.

Si vend, si shoqëri, sot jemi në një situatë të ngjashme: të gjithë kemi dëshirë për një pamje të qartë, për marrëdhënie të qarta, për qartësi. Ne duam ta ruajmë Zvicrën ashtu siç e njohim dhe vlerësojmë. Ne pikturojmë, pikturojmë dhe pikturojmë, që të kuptojmë se nuk mund ta përfundojmë pikturën tonë. Dhe ne arrijmë në të njëjtin përfundim si dikur Jean Tinguely: Mund të themi “u bë” vetëm kur e shohim Zvicrën si një vend në lëvizje.

Zonja dhe zotërinj

Një Zvicër në lëvizje – ky vetë-imazh ishte gjithashtu baza për themelimin e shtetit modern federal. Këtë vit ne festojmë 175 vjetorin e kushtetutës sonë.
Kushtetuta është quajtur një “goditje e madhe” – dhe kjo është shumë e saktë. Një goditje kërkon guxim, peshon shanset më shumë se rreziqet. Një gjuajtje përfaqëson bindjen se ne mund ta kontrollojmë të ardhmen vetë dhe nuk jemi thjesht në mëshirën e rrethanave.

Por, zonja dhe zotërinj, ne po e festojmë këtë ditëlindje në një kohë të vështirë. Lufta, kriza klimatike, inflacioni: pasiguria shkakton frikë. Por e gjithë kjo gjithashtu mund të na bëjë më kreativë.

Edhe kushtetuta jonë u krijua në një kohë të vështirë, pas një lufte civile. E megjithatë, autorët e kushtetutës treguan guxim dhe besim në përparim. Pra, si ta festojmë më së miri 175 vjetorin e Kushtetutës sonë? Duke e bërë të qartë se çfarë opsionesh ka për veprim, çfarë lloj Zvicër duam.

Zonja dhe zoterinj

Zvicra ishte dhe është e suksesshme sepse po mëson dhe vazhdimisht e vë në dyshim veten. Sepse – për të qëndruar me veprën e Tinguely – ajo është gjithmonë në lëvizje. Në vitin 1848, pas vitesh trazirash, ne bëmë një goditje të madhe. Në atë kohë, Zvicra kishte shumë besim.

Le të guxojmë edhe sot – sidomos sot! – gjithashtu shumë! Dhe së bashku do të arrijmë shumë.

Gëzuar 1 gushtin.