Lajme

Frangu forcohet kundrejt Euros

Pasdite çmimi i monedhës evropiane preku 0,94 franga, duke rënë në nivelin më të ulët që nga janari 2015

Franga forcohet më tej kundrejt euros, duke arritur nivele historike: pasdite çmimi i monedhës evropiane u afrua pranë 0.94 frangave, duke rënë në nivelin më të ulët që nga janari 2015, kur u hoq kufiri minimal i kursit të këmbimit të vendosur nga Banka Swiss.

Banka Kombëtare (SNB) shkaktoi një tërmet në tregjet e monedhës, transmeton albinfo.ch.

Sot, pak pas mesditës, euro u tregtua me një kurs minimal prej 0.9404 frangash, përpara se të rikuperohej pjesërisht drejt 0.9445. Monedha e Eurozonës skonton pritshmëritë e analistëve, të cilët parashikojnë një ulje të normës nga Banka Qendrore Evropiane (BQE) që në pranverën e vitit 2024, ndërsa SNB – sipas ekspertëve të UBS – mund të vazhdojë me ndërhyrjen e parë në rënie vetëm në qershor. Sipas Bloomberg, rritja ekonomike në Konfederatë është gjithashtu më e mirë se në zonën e euros.

Për dashamirët e historisë ekonomike, euro (në qarkullim monetar aktual që nga viti 2002) arriti nivelin më të lartë të historisë ndaj frangut në 2007 në 1,7146 franga. Ishin kohët e të ashtuquajturës “super-euro”, e cila sipas mbështetësve të saj po përgatitej të zëvendësonte dollarin si monedhë referuese botërore. Kriza e mëvonshme ekonomike dhe financiare globale, e rënduar më pas nga kriza e borxhit sovran evropian, uli ndjeshëm vlerën e monedhës së BE-së, duke forcuar rolin e frangut si një strehë e sigurt.