Lajme

Përfitimet (dhe sfidat) e frangut të fortë zviceran

Nga blerjet më të lira ndërkufitare dhe pushimet jashtë vendit, te sfidat për kompanitë e eksportit me bazë në Zvicër dhe industrinë turistike, këtu janë efektet e frangut të fortë zviceran në ekonominë e Zvicrës dhe klientët e saj

Frangu zviceran është tregtuar afër një rekord kundrejt euros ditët e fundit për shkak të krizës në Lindjen e Mesme dhe tani po i afrohet dalëngadalë nivelit më të lartë të të gjitha kohëve.

Të premten e kaluar, kursi i këmbimit të frangut zviceran kundrejt euros ra në 0,9457 – një pikë e ulët që nuk e kishte arritur që nga shtatori 2022, dhe për momentin, është e pasigurt se sa do të vazhdojë kështu, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Në mënyrë paradoksale, trazirat gjeo-politike, si pushtimi i Rusisë në Ukrainë, janë arsyeja kryesore për këtë fenomen dhe sërish, investitorët e huaj e shohin Zvicrën si një strehë të sigurt në një botë të trazuar.

Ekonomia e saj e qëndrueshme është gjithashtu një plus, ndërsa borxhi i ulët kombëtar dhe suficiti i llogarisë korente janë gjithashtu faktorë kontribues në fuqinë e frangut.

Por ndërsa franga e fortë zvicerane paraqet probleme në disa fronte, të tilla si shtrenjtimi i udhëtimit në Zvicër për turistët jashtë shtetit, disa zhvillime pozitive – për banorët zviceranë – janë shfaqur gjithashtu, përcjell tutje albinfo.ch.

Së pari, të mirat…

Udhëtim më i lirë jashtë vendit

Frangu i fortë zviceran është një lajm i mirë për ata që fitojnë rezervat e tyre në Zvicër, por dëshirojnë të udhëtojnë jashtë vendit. Aktualisht, ju do të jeni në gjendje të vizitoni destinacione të shumta evropiane për më pak para.

Kjo vlen për destinacionet më të njohura të pushimeve si Italia, Franca, Portugalia dhe Spanja, ndër të tjera. Në ato vende, do të shpenzoni më pak për strehim, ushqim, argëtim dhe shpenzime të tjera sesa njerëzit që jetojnë në eurozonë.

Këshillë e vogël: Nëse po kërkoni të rezervoni një pushim në Evropë, sigurohuni që të mbani gjurmët e çmimeve në faqet e internetit të ndryshme për të parë nëse ata kanë aplikuar tashmë kursin e ri të këmbimit. Ndonjëherë ju ndihmon gjithashtu të rezervoni pushimet tuaja në një faqe interneti ku çmimet kuotohen në euro ose, si alternativë, rezervoni direkt me hotelin për t’u siguruar që po i keni vlerën e parave tuaja.

Blerja ndërkufitare kursen para

Për vite të tëra, shumë njerëz që jetojnë pranë njërit prej kufijve të Zvicrës bëjnë disa nga blerjet e tyre mujore në vendet fqinje për të kursyer para dhe tani, një udhëtim përtej kufirit në Gjermani ose Francë sigurisht që do të shpërblehet.

Për shumë banorë me bazë në Zvicër, blerjet në vendet e eurozonës kanë kuptim financiarisht edhe në rrethana të rregullta duke pasur parasysh se shumë produkte zakonisht kanë çmime më të lira jashtë vendit dhe ju jeni në gjendje të rikuperoni tatimin mbi vlerën e shtuar për blerjet tuaja.

Megjithatë, duke qenë se franga zvicerane është veçanërisht e fortë kundrejt euros për momentin, ju do të jeni në gjendje të kurseni edhe më shumë nga paratë tuaja nëse bëni blerjet përtej kufirit.

Qyteti gjerman Speyer

Ndërsa ju mund të bëni edhe disa nga blerjet tuaja ndërkombëtare në internet (që mund të jetë një opsion i vlefshëm), është e rëndësishme të mbani mend se kostoja e dërgesës dhe detyrimet doganore mund të jenë aq të larta sa në thelb do të paguani më shumë se sa në një dyqan zviceran.

Megjithëse këto praktika blerjeje mund të përfundojnë duke ju kursyer mjaft para, sigurisht që nuk është një strategji e shkëlqyer afatgjatë për ekonominë zvicerane e cila vuan kur ata që fitojnë në Zvicër i marrin paratë e tyre jashtë shtetit.

Në fakt, turistët zviceranë të blerjeve shpenzojnë rreth 7 miliardë franga në vit në dyqane jashtë vendit.

Përfitojnë kompanitë e importit

Kompanitë me bazë në Zvicër që i marrin mallrat dhe shërbimet e tyre nga jashtë do të jenë në gjendje të përfitojnë nga franga e fortë zvicerane dhe të fitojnë më shumë para.

Në vitin 2022, tregtia e jashtme e importit të Zvicrës arriti në 341 miliardë franga zvicerane me mbi gjysmën e importeve që vijnë nga vende të tjera të Evropës, si Gjermania, Italia, Franca dhe Austria.

Megjithëse kjo mund të nënkuptojë që kompanitë e orientuara nga importi në Zvicër përfitojnë nga franga e fortë zvicerane, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se edhe konsumatorët do ta bëjnë këtë, pasi kompanitë mund t’i mbajnë fitimet e tyre nëse dëshirojnë (dhe shumë e bëjnë).

Fatkeqësisht, kjo do të thotë që ju mund të paguani të njëjtin çmim që do të paguanit nëse franga zvicerane do të ishte në fakt më e dobët.

Tani tek e keqja…

Kompanitë e fokusuara në tregtinë e eksportit përballen me sfida

Ndërsa frangu i fortë zviceran parashikon një lajm të mirë për korporatat me bazë në Zvicër, të cilat kryesisht përqendrohen në importimin e produkteve, barazia aktuale e frangut në euro nuk u sjell dobi atyre kompanive që janë të bazuara në eksport.

Disa kompani zvicerane mund të zgjedhin të rrisin çmimin e mallrave të tyre të eksportit për të kompensuar paratë e humbura që nga ana tjetër do të thotë se vetë produkti do të ishte më i shtrenjtë për klientët jashtë vendit. Kjo sigurisht mund të rezultojë edhe në më pak biznes për shkak të mungesës së konkurrencës në aspektin e çmimeve.

Vitin e kaluar, tregtia e jashtme e eksportit të Zvicrës arriti në 383 miliardë franga zvicerane, e cila përfshinte mallra të prodhuara – të tilla si orët e saj të njohura dhe produktet e makinerive – që u shiteshin klientëve në Shtetet e Bashkuara, Gjermani, Kinë dhe vende të tjera evropiane.

Më pak turistë udhëtojnë në Zvicër

Franga e fortë zvicerane mund t’u mundësojë fituesve me bazë në Zvicër të gëzojnë qëndrime të shumta jashtë vendit, por gjithashtu i bën pushimet në Zvicër shumë të shtrenjta për turistët jashtë shtetit. Kjo nga ana tjetër ka një efekt negativ në ekonominë zvicerane.

Megjithatë, ndryshe nga shumë industri të tjera, industria turistike nuk ka asnjë mënyrë për të kontraktuar biznesin e saj dhe nuk gëzon të njëjtat fitime nga importi si industritë e tjera, që do të thotë se frangu i fortë zviceran nuk sjell pothuajse asnjë përfitim për industrinë.