Lajme

Robotët vs. njeriu, çka thotë studimi zviceran

Asnjë robot i ngjashëm me njeriun nuk është në gjendje t'i kalojë njerëzit në një sërë detyrash, por robotët po arrijnë, sipas një studimi të ri nga studiuesit në Institutin Federal Zviceran të Teknologjisë ETH Cyrih

Për shembull, ekziston një robot i quajtur Cheetah që mund të vrapojë më shpejt se njerëzit. Por, ka një konsum të lartë energjie dhe kur bëhet fjalë për sprintin, njerëzit janë akoma më të shpejtë”, tha Robert Riener nga ETH Cyrih për agjencinë e lajmeve Keystone-SDA, raporton Swissinfo.ch.

Së bashku me dy studiues të tjerë, Riener krahasoi robotët më të mirë humanoidë (ata me tipare të ngjashme me njeriun) me njerëzit. Robotët u krahasuan në bazë të funksioneve të tilla, si lëvizja dhe strukturat e tyre themelore, të tilla si muskujt dhe motorët. Rezultatet u publikuan të martën në revistën “Frontiers in Robotics and AI”, transmeton albinfo.ch.

Për Riener, gjëja befasuese në lidhje me rezultatet e krahasimit nuk ishte se robotët nuk mund të mbajnë një qiri për njerëzit. “Ajo që më befasoi ishte se komponentët teknikë individualë janë tashmë më të mirë se ato të njerëzve”, tha Riener.

Kamerat rrahin sytë, mikrofonët rrahin veshët dhe motorët rrahin muskujt. “Me sa duket, megjithatë, ne nuk kemi arritur ende t’i montojmë këto komponentë në mënyrë të tillë që një robot të funksionojë më mirë se një njeri për sa i përket lëvizjes dhe perceptimit,” tha Riener.

Megjithatë, Riener beson se inferioriteti i robotëve nuk do të zgjasë shumë. “Dy vjet më parë, mendova se do të duhej përgjithmonë që robotët të tejkalojnë njerëzit,” tha Riener. “Por tani besoj se do të jemi atje në të ardhmen e afërt.”

Sipas Riener, kjo është një mundësi e madhe. “Punët e pista dhe ndonjëherë të rrezikshme në industri mund të merren përsipër nga robotët dhe robotët mund të mbështesin stafin e kujdesit”, tha Riener. Për sa kohë që robotët përdoren në mënyrë korrekte, studiuesi nuk i sheh ato si një kërcënim.