Uncategorized

Gjithnjë e më shumë kryebashkiakë gjermanë duan të largohen nga posti

Në gjithë Gjermaninë rreth 11,000 kryetarë bashkie formojnë politikën lokale. Shumica e tyre punojnë në baza vullnetare. Tani, duke u përballur me kërcënime të shtuara, shumë prej tyre po mendojnë të japin dorëheqjen.

Ata përfaqësojnë fytyrën e politikës në terren – por politikanët vendas në Gjermani janë gjithnjë e më shumë në rrezik.

Kjo ishte arsyeja e mjaftueshme që presidenti gjerman, Frank-Walter Steinmeier, të paralajmëronte së fundmi se “demokratët nuk duhet thjesht të ngrenë supet dhe ta pranojnë atë” kur kryebashkiakët dhe politikanët vendas, siç tha ai, “nuk trajtojnë më disa tema të diskutueshme, fshijnë mediat e tyre sociale. llogaritë, apo edhe të japin dorëheqjen nga detyra apo mandati për të mbrojtur veten dhe familjen e tyre nga armiqësia”.

Steinmeier i bëri këto komente më 11 prill, kur ai dhe Fondacioni Körber ftuan më shumë se 80 kryetarë nderi bashkie në Berlin për të diskutuar shqetësimet dhe nevojat e politikanëve vendas, të cilët në Gjermani shpesh punojnë pa pagesë.

Përpara ngjarjes, e cila u mbajt nën sloganin “Demokracia fillon lokalisht”, Fondacioni Körber porositi një sondazh nga instituti kërkimor Forsa, i cili zbuloi se 40% e kryebashkiakëve në qytetet e vogla thanë se ata ose njerëzit e afërt të tyre ishin fyer, kërcënuar apo sulmuar fizikisht për shkak të punës së tyre. Në një studim të mëparshëm të Forsa-s të kryer në vitin 2021, shifra për zyrtarët e zgjedhur me kohë të plotë ishte deri në 57%.

Si rezultat i kësaj eksperience, më shumë se një në katër kryetarë bashkie kanë menduar të tërhiqen nga politika. Jo vetëm kaq, pothuajse dy të tretat e të anketuarve raportuan një pakënaqësi në rritje në mesin e qytetarëve në komunën e tyre. Rreth 35% e shohin ekstremizmin e krahut të djathtë si një sfidë të madhe për komunitetin e tyre në vitet e ardhshme.

Pak më pak se një në pesë raportuan një rritje të tendencave antidemokratike në zonën e tyre. Kjo shifër rritet në një në katër në Gjermaninë lindore, ku do të mbahen tri zgjedhje shtetërore këtë shtator.

Michael Müller ndjeu rrezikun në rritje në qytetin e tij të lindjes, Waltershausen në Turingia, ku një pajisje ndezëse u ndez jashtë shtëpisë së tij në shkurt.

Müller, një anëtar i Partisë Social Demokratike (SPD) të qendrës së majtë, ende nuk mund ta besojë. Natën e krimit i është vënë flaka makinës para shtëpisë dhe zjarri është përhapur në fasadën e shtëpisë së tij familjare, ku jeton me dy fëmijët e tij. Të gjithë kanë arritur të shpëtojnë të padëmtuar, por rasti tani po hetohet për tentativë vrasjeje.

Müller nuk beson se ishte një rastësi që vetëm pak ditë më parë ai kishte bërë thirrje për një demonstratë kundër ekstremistëve të krahut të djathtë.

Kërcënimet e tilla ai i sheh me shumë shqetësim, sepse “shumë njerëz mendojnë: A ia vlen të sakrifikoj kohën time të lirë për këtë shoqëri që më kërcënon në këmbim?” Në një moment, ai frikësohet se “do të ketë gjithnjë e më pak njerëz që sakrifikojnë kohën e lirë dhe të punojnë si këshilltarë bashkiakë, këshilltarë lokalë apo kryetarë bashkie”.

Një studim përfaqësues i kryer si pjesë e organizatës Rrjeti i Kompetencës kundër Urrejtjes në Rrjet konfirmon gjetje të ngjashme për debatin online: sa më brutal të bëhet, aq më shumë njerëz tërhiqen nga diskursi online.

Precedentët janë alarmues. Henriette Reker, kryetarja e bashkisë së Këlnit, i shpëtoi për pak vdekjes në vitin 2015. Një ditë para zgjedhjeve, një ekstremist fanatik i krahut të djathtë e goditi me thikë në qafë.

Andreas Hollstein, kryebashkiak i qytetit Altena, u godit gjithashtu me thikë në qafë nga një urrejtës i refugjatëve në vitin 2017.

Vrasja e Walter Lübcke, një president i qarkut lokal në Kassel, Gjermania qendrore, nga një ekstremist i krahut të djathtë në vitin 2019 tronditi shumë njerëz në Gjermani. Publiku i gjerë mësoi se çfarë duhej të duronin disa politikanë vendas: varje të vendosura në kopshtin e tyre të përparmë, një kufomë kafshësh të lënë në kutinë e postës, postë urrejtjeje që theksonin adresën e shtëpisë dhe shkollën e një fëmije.

Wiebke Sahin-Schwarzweller, kryebashkiak i qytetit të Zossen, Brandenburg, është anëtar i Partisë Demokratike të Lirë (FDP). Ajo tha për DW se ishte kërcënuar hapur gjatë fushatës së saj elektorale 2019. Në shënjestër të shpifjeve ka qenë edhe bashkëshorti im, me origjinë turke”, tha ajo.

Ndryshe nga politikanët kryesorë, politikanët vendas nuk kanë limuzina të blinduara apo siguri personale në dispozicion. Por Sahin-Schwarzweller gjithsesi po kundërshton: ajo ka qenë në kontakt të vazhdueshëm me Steinmeier për këtë çështje që nga viti 2018 dhe ka bërë përpjekje të forta për të rritur ndërgjegjësimin.

Ajo punë rezultoi në portalin Stark im Amt, i cili ofron mbështetje për politikanët vendas. Tashmë prokurorët publikë, stacionet policore dhe autoritetet janë sensibilizuar për këtë çështje.

Në mars 2022, qeveria federale prezantoi 10 masa nga plani i veprimit kundër ekstremizmit të djathtë, i cili përfshinte mbrojtjen e zyrtarëve të zgjedhur dhe një pikë të re kontakti mbarëkombëtar për politikanët lokalë, që do të nisë këtë verë.

Marcus Kober nga Forumi Gjerman për Parandalimin e Krimit është bashkërisht përgjegjës për zbatimin e tij. “Kundërveprimi i ndjenjës se duhet të përballeni vetëm me këtë është një v hapi i parë i rëndësishëm”, tha ai për DW. Hapi i dytë është më pas të sqarohet nëse është vepër penale, cili autoritet është përgjegjës dhe të identifikohen shërbimet e disponueshme në atë që tani është një sistem ndihme relativisht i zhvilluar mirë.

Për Koberin, përfaqësuesit e komunës kanë nevojë urgjente për mbrojtje. Në fund të fundit, ata marrin rap për të gjitha vendimet në nivel shtetëror ose federal. Për të, ata janë motori kryesor i sistemit demokratik. Me fjalë të tjera, nëse belbëzon, atëherë demokracia është në rrezik./DW