Lajme

Gjoba e shpejtësisë: Në Austri u dënua me 2 javë, në Zvicër me 3 muaj

Gjykata e Lartë Federale sqaron dënimet për kundërvajtjet e trafikut të kryera jashtë vendit, duke vendosur për rastin e një shoferi që u gjobit për shpejtësi në Austri. Atij iu hoq licenca për dy javë, ndërsa në Zvicër mbi dy muaj

Gjykata e Lartë Federale konfirmon heqjen e lejes së drejtimit për tre muaj të vendosur nga autoritetet e Aargaut ndaj një shoferi pas një shkelje të shpejtësisë në Austri. Dënimi në Zvicër mund të jetë më i lartë se ai i shqiptuar jashtë vendit nëse shkelësi ka qenë tashmë i dënuar në të kaluarën, specifikon Gjykata e Lartë, transmeton albinfo.ch.

RASTI

Në vitin 2018 ai u dënua në Austri për shpejtësi deri në 162 km/h në një seksion autostrade të kufizuar në 100 km/h. Ai u gjobit me 400 euro dhe iu ndalua përdorimi i patentës zvicerane në Austri për dy javë. Në vend të kësaj, autoritetet e Aargaut e tërhoqën lejen e drejtimit për tre muaj, duke zbritur pezullimin dyjavor të vendosur nga Austria.

Në një vendim të botuar të mërkurën, Gjykata Federale hodhi poshtë ankesën e shoferit, i cili kërkonte që kamionçinë në Zvicër të përputhej me sanksionin e huaj dhe të reduktohej në dy javë. Gjykata e Parë e së Drejtës Publike rikujton se parimi se kohëzgjatja e heqjes së lejes së drejtimit jashtë vendit përbën edhe kufirin maksimal të dënimit në Zvicër zbatohet vetëm nëse drejtuesi i mjetit nuk ka qenë subjekt i masave administrative të regjistruara në Sistemin Informativ në hyrje në qarkullim (SIAC). Në rastin konkret, kërkuesit iu hoq licenca për një muaj në vitin 2009. Që atëherë kanë kaluar shumë vjet.