Lajme

Gjysma e zviceranëve janë të pakënaqur me punën e tyre

Një në pesë planifikon ta ndryshojë atë gjatë 12 muajve të ardhshëm, me synimin për të arritur fitime më të mira ose më shumë aktivitete stimuluese

Një në dy zviceranë është i pakënaqur me punën e tyre aktuale dhe një në pesë planifikon ta ndryshojë atë në 12 muajt e ardhshëm, në mënyrë që të ketë një pagë më të lartë ose një aktivitet më stimulues. Kjo është ajo që del nga një studim i kryer globalisht nga firma konsulente PwC, transmeton albinfo.ch.

Kompania mori në pyetje 52,000 punonjës në 44 vende (1000 në Konfederatë) në atë që quhet hulumtimi më i madh i këtij lloji i kryer ndonjëherë. Disa indikacione të përcaktuara çuditërisht kanë dalë nga Zvicra: për shembull, vetëm 50% e punonjësve janë të kënaqur me punën e tyre, një përqindje më e ulët se ajo (57%) e regjistruar në mbarë botën. “Kënaqësia është pak më e ulët në Zvicër, është diçka që në fakt del në pah”, komenton CEO i PwC Zvicër, Andreas Staubli, transmeton tutje albinfo.ch.

Dëshira për paga më të larta

“Nxitja më e rëndësishme për të ndryshuar vendin e punës është gatishmëria për të pasur një pagë të drejtë”, vijon eksperti. “Për më tepër, është e rëndësishme që punonjësit të kenë punë që i kënaqin dhe në të cilat ata nuk duhet të kenë frikë nga diskriminimi.” Sipas Staublit, “punëdhënësit do të bënin mirë të përshtateshin me nevojat në ndryshim dhe t’i merrnin ato në konsideratë kur hartojnë strategjinë e tyre të burimeve njerëzore”. Kjo për shkak se rezultatet e sondazhit tregojnë se një valë dorëheqjeje si ajo që po zhvillohet aktualisht në kontekstin anglo-sakson mund të prekë edhe Zvicrën. “Prandaj kompanitë duhet të përballen me skenarë të ndryshëm të personelit sa më shpejt të jetë e mundur, për të qenë në gjendje të reagojnë me shkathtësi ndaj ndryshimeve të tregut”.

Njerëzve u pëlqen puna në distancë

Çështja që kompanitë zvicerane nuk mund ta shmangin më është fleksibiliteti i vendndodhjeve dhe orarit të punës. Sipas studimit, katër në pesë të anketuar (78%) do të dëshironin të ishin në gjendje të punonin në distancë, tërësisht ose pjesërisht, në 12 muajt e ardhshëm. Në përgjithësi, megjithatë, puna në distancë është më pak e zakonshme në Zvicër (45% kundrejt 54%). “Të dhënat pasqyrojnë një tendencë që ne e kemi vërejtur prej disa kohësh jashtë vendit dhe që tani është intensifikuar edhe në Zvicër si pasojë e krizës së koronavirusit”, thotë Staubli. Sipas saj, puna hibride ka mbetur e mbetur: “Unë supozoj se do të mbetet forma e preferuar e punës për punonjësit”. Sidomos përballë mungesës së punëtorëve të kualifikuar, punëdhënësit do të bëjnë mirë të zbatojnë modelet e reja. “Kjo është mënyra e vetme për të mbetur tërheqës për talentet e rinj.”, transmeton tutje albinfo.ch.

Pabarazia gjinore

Studimi zbulon gjithashtu një hendek gjinor. Përqindja e grave që mendojnë se paguhen siç duhet është 7 pikë përqindje më e ulët se ajo e burrave. “Megjithatë, ata kanë gjithashtu 7 pikë përqindje më pak gjasa të kërkojnë një rritje page”, tha CEO i PwC të Zvicrës. Dhe ata janë madje 8 pikë më poshtë kur aplikojnë për një promovim. “Çdo punëdhënës duhet të promovojë mundësi të barabarta dhe paga të barabarta, sepse talenti nuk ka të bëjë me moshën, gjininë, kombësinë, paaftësinë, orientimin seksual apo karakteristika të tjera individuale”, thotë ai në këtë drejtim Staubli.

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI