Lajme

Gratë zvicerane po depërtojnë në pozitat ekzekutive

Pjesa e grave në pozicione drejtuese në korporatat e listuara në Indeksin e Tregut Zviceran (SMI) arriti në 19%, ose gati një në pesë, në vitin 2021.

Rritja modeste, nga 13% në vitin 2020, është kryesisht falë një mesatareje prej afro katër nga çdo dhjetë emërime të reja drejtuese në vitin 2021 për gratë, sipas një studimi të botuar në gazetën SonntagsZeitung, përcjell albinfo.ch.

92% e këtyre grave menaxhere vinin nga jashtë, përkatësisht Shtetet e Bashkuara, Britania e Madhe, Gjermania dhe Franca, tregon studimi i agjencisë së rekrutimit Russel Reynolds Association.

Njëzet kompani janë të listuara në LSI, indeksi kryesor i bursës zvicerane. Midis tyre, Partners Group performoi më së miri për sa i përket përfaqësimit të grave në nivel ekzekutiv (38%), i ndjekur nga Zurich Insurance Group (36%) dhe Holcim (30%). Megjithatë, asnjë nga 20 kompanitë nuk ka një grua CEO.

Analiza mbuloi gjithashtu kompanitë në indeksin e kapitalit mesatar, SMIM, e cila rezultoi më pak mirë: gratë atje zinin 13.4% të pozicioneve drejtuese. Në krye është zhvilluesi i softuerit bankar Temenos (42%).

Një dispozitë e re në ligjin zviceran hyri në fuqi më 1 janar 2021 që kërkon që kompanitë e mëdha të sigurojnë që të paktën 20% e bordeve të tyre ekzekutive të përbëhen nga gra, përcjell tutje albinfo.ch.