Lajme

Hyn në funksion laboratori më i ri i biosigurisë në Zvicër

Bakteret ose viruset që janë shumë infektive dhe për të cilat nuk ka terapi ose vaksinim, ekzaminohen nën masat më të rrepta të sigurisë në një laborator të nivelit të biosigurisë 3 (Biosafety Level / BSL-3).

Është bërë e ditur se laboratori i ri i biosafetisë BSL-3 në Universität Bern Instituti i Sëmundjeve Infektive (IFIK) sapo ka hyrë në funksion, transmeton albinfo.ch.

Është laboratori i vetëm BSL-3 në Zvicër që kombinon diagnostikimin, kërkimin dhe përkthimin nën një çati!

Laboratori i ri i biosigurisë BSL-3 në Institutin e Sëmundjeve Infektive të Universitetit të Bernës (IFIK), hyri në veprim sot në prani të anëtarit të Këshillit Drejtues, Christoph Ammann. Laboratori ndodhet në ndërtesën e Institutit Zviceran për Përkthim dhe Mjekësi Sipërmarrëse (sitem-insel).

Bakteret ose viruset që janë shumë infektive dhe për të cilat nuk ka terapi ose vaksinim janë në dispozicion, ekzaminohen nën masat më të rrepta të sigurisë në një laborator të nivelit të biosigurisë 3 (Biosafety Level / BSL-3). Patogjenët njerëzorë do të ekzaminohen dhe hulumtohen në të ardhmen në laboratorin më të ri të biosigurisë së Zvicrës dhe gjetjet nga hulumtimi do të transferohen në produkte dhe terapi në frymën e mjekësisë përkthimore, transmeton tutje albinfo.ch.

Laboratori i ri i biosigurisë në Institutin e Universitetit të Bernës për Sëmundjet Infektive në ndërtesën e sistemit-mburrës u përfundua me kohë, me gjithë krizën e kurorës dhe tani po fillon të funksionojë siç ishte planifikuar. “Do të doja të falënderoja të gjithë ata të përfshirë për arritjen e tyre të madhe dhe angazhimin e jashtëzakonshëm gjatë kohërave të vështira”, tha Christoph Ammann, Kantoni i Drejtorit të ofështjeve Ekonomike, Energjisë dhe Mjedisit të Bernës, në konferencën e sotme për media. “Me laboratorin e ri, Berna ka një infrastrukturë më të lartë dhe ekspertiza e njohur ndërkombëtarisht në Institutin e Sëmundjeve Infektive të Universitetit të Bernës (IFIK) do të forcohet më tej”.

Unik në Zvicër: Bashkëpunim me partnerë të jashtëm

Integrimi i laboratorit të biosigurisë në ndërtesën e sitemit-insel ofron disa përparësi, shpjegoi Simon Rothen, CEO i sitem-insel: “Ai kombinon infrastrukturën më të mirë për kërkime dhe diagnostikime dhe për këtë arsye kontribuon në marrjen e ideve nga kërkimi dhe duke i dërguar ata te pacientët sa më shpejt që të jetë e mundur”. Sitem-insel u ofron publikut, por edhe institucioneve private dhe kompanive mundësinë për të zbatuar projekte shkencore dhe inovative duke përdorur qasjen e përkthimit, shkruan unibe/ch. “Fakti që një laborator i biosigurisë BSL-3 është i hapur si për kërkime ashtu edhe për industri është unik në Zvicër”, tha Rothen. Në këtë kuadër, sitem-insel është i hapur për të gjitha projektet, puna e të cilave kërkon klasifikimin BSL-3, si publik ashtu edhe privat. Këto mund të jenë universitete, universitete të shkencave të aplikuara, fillestarë ose kompani, në gjithë Zvicrën dhe ndërkombëtare.

Duhet theksuar se laboratori i nivelit të sigurisë 3 mund të përdoret nga partnerë të jashtëm për kërkime dhe zhvillim, si testimi i vaksinave për efektivitetin e tyre. /Albinfo.ch