Lajme

I dënuari për racizëm ndaj shqiptarëve mund të zgjidhet kancelar federal i Zvicrës

Për fushatën “Kosovarët therrin zviceranët”, sekretari i përgjithshëm i SVP-së Martin Baltisser ishte dënuar për "denigrim të një grupi etnik dhe thirrje për urrejtje dhe diskriminim"

Larg zhurmës së zgjedhjeve të Këshillit Federal, është edhe një tjetër pozicion prestigjioz në nivelin më të lartë federal i cili do të ndahet më 13 dhjetor. Parlamenti pra do të zgjedhë kancelarin e ri federal, d.m.th., kreun e pozitës së stafit të qeverisë së shtetit, për katër vjet, transmeton albinfo.ch.

Ky funksion, në varësi të interpretimit – kryesisht përshkruhet si post i kryeadministratorit federal. Kancelari zakonisht prezantohet bashkë me Këshillin Federal, qeverinë e vendit por nuk ka fuqinë e ministrave që përbëjnë qeverinë

Pretendimet e SVP-së tashmë dihen. Partia më e madhe në vend nuk ka mundur asnjëherë ta zërë këtë post. Tashmë qarkullojnë emrat e kandidatëve të mundshëm, por një gjë bie në sy: Siç raportojnë disa burime për SonntagsBlick, i preferuari i kryesisë së SVP-së quhet Martin Baltisser.

54-vjeçari ka qenë dikur sekretar i përgjithshëm i partisë dhe është ende pjesë e rrethit të ngushtë të kreut të saj. Ndonjëherë ai drejtonte biznesin e Robinvest AG, kompania konsulente e drejtuar nga “patriarku” i partisë, Christoph Blocher, një shenjë besimi kjo për të.

Baltisser nuk njeh vetëm politikën, por edhe administratën nga brend, transmeton albinfo.cha. Besnikëria e tij ndaj linjës SVP mund të rezultojë të jetë një pengesë për zgjedhjen e tij; Në vitin 2015 ai qe dënuar për diskriminim racor për shkak të posterit “Kosovarët therin zviceranët”.

Të kujtojmë: Me fushatën e tyre reklamuese “Kosovarët therrin zviceranët”, sekretari i përgjithshëm i atëhershëm i SVP-së Martin Baltisser dhe zëvendësja e tij Silvia Bär ishin dënuar sepse, siç kishte konstatuar Gjykata Federale, ata kishin “denigruar një grup etnik dhe kishin bërë thirrje për urrejtje dhe diskriminim”.