Lajme

Ikën dritat? Alternativat zvicerane për mungesat e mundshme të energjisë

Zvicra prodhon më shumë se mjaftueshëm energji në muajt e verës. Megjithatë, ajo është e detyruar t'i drejtohet importeve kur fillon të ftohtit. 

Zvicra është ndër vendet më të pasura në botë, por mbështetja e saj në gazin rus dhe energjinë bërthamore franceze – të dyja në mungesë – e bën atë të përballet me mungesa të energjisë dhe madje edhe ndërprerje të energjisë këtë dimër, transmeton Albinfo.ch.

Me qindra hidrocentrale të shpërndara nëpër Alpe, Zvicra prodhon më shumë se mjaftueshëm energji në muajt e verës. Megjithatë, ajo është e detyruar t’i drejtohet importeve kur fillon të ftohtit.

Megjithatë, kombi pa dalje në det është i detyruar t’i drejtohet importeve kur fillon të ftohtit. Zakonisht ky nuk është problem, por këtë vit, me luftën në Ukrainë dhe me Rusinë që zvogëlon dërgesat e gazit në pjesën më të madhe të Evropës, kërcënimi i mungesës së rëndë të energjisë po afrohet, përcjell Albinfo.ch. Ndërkohë që edhe vendet e tjera evropiane po e ndjejnë goditjen, situata është veçanërisht e pasigurt në Zvicër, e cila nuk ka rezervuarin e saj të gazit. Zakonisht varet nga importet nga Bashkimi Evropian përreth, dhe veçanërisht nga energjia elektrike që rrjedh nga gazi nga Gjermania, por me bllokun e kujdesshëm në lidhje me furnizimin e saj me energji elektrike,

Duke e komplikuar problemin, Franca fqinje është detyruar të ndalojë prodhimin në gjysmën e reaktorëve të saj, kryesisht për shkak të problemeve të korrozionit, tha për AFP Stephane Genoud, një profesor i menaxhimit të energjisë në universitetin zviceran HES-SO.

Berna ka punuar për të ndërtuar sistemet e prodhimit dhe ruajtjes së energjisë në Zvicër, por edhe hapja madhështore muajin e ardhshëm të një të reje të fuqishme.

Hidrocentrali me depozitim të pompuar nuk ka gjasa të ndihmojë në shmangien e problemeve këtë dimër.

“Bateri gjigante”

Fabrika Nant de Drance ndodhet në një shpellë 600 metra nën tokë në një lartësi prej 1700 metrash, vetëm disa kilometra nga Mont Blanc, maja më e lartë e Evropës Perëndimore. Ndryshe nga sistemet tipike hidroenergjetike, të cilat krijojnë energji duke çliruar ujin nga një rezervuar përmes turbinave, sistemet e depozitimit me pompë nuk mbarojnë lëngun ndërsa rezervuari zbrazet. Në vend të kësaj, uzina Nant de Drance, e vendosur midis dy rezervuarëve, funksionon “si një bateri gjigante”, tha Robert Gleitz, nga kompania zvicerane e energjisë.

Ai prodhon energji në mënyrën tradicionale gjatë pikut të kërkesës duke dërguar ujë nga rezervuari më i lartë Vieux-Emosson duke u zhytur poshtë në rezervuarin Emosson më poshtë.

Por kur prodhimi i energjisë diellore dhe të erës është i lartë dhe ka më pak kërkesë për energji elektrike nga centrali, uji nga Emosson pompohet përsëri në rezervuarin më të lartë, duke ruajtur energjinë e tepërt të prodhuar. “Kur ka shumë energji elektrike në rrjet, ne e ruajmë ujin në rezervuarin e sipërm,” i tha Gleitz AFP gjatë një turneu në objekt. Kështu, ai mund të nxisë prodhimin në kohë me kërkesë më të lartë, si në dimër, duke reduktuar nevojën për të importuar energji elektrike.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI