Integrimi

Islam Alijaj: Me aftësi të (pa) kufizuara, sfidon Parlamentin e Zvicrës

“Unë duhet t'u drejtohem njerëzve ndryshe, në mënyrë që ata të mund të më ndjejnë mua. Kjo është arsyeja pse ekipi dhe unë, e shohim këtë fushatë si një eksperiment për të gjetur një zgjidhje të mundshme për fushatat tjera zgjedhore”

“Në këtë fushatë zgjedhore nuk jam duke bërë sa duhet me komunitetin shqiptar, sepse pengesat për paaftësinë time ende nuk më lejojnë të hyj në dialog. Por, me të vërtetë, shpresoj se mund t’u drejtohem njerëzve tanë edhe në këtë fushatë”, thotë 33-vjeçari me prejardhje nga Gjakova në intervistën që ka zhvilluar albinfo.ch me të.

Albinfo.ch: Kush është Islam Alijaj?

Islam Alijaj: Unë jam një politikan zviceran me aftësi të kufizuara që ka një vizion të një shoqërie gjithëpërfshirëse, në të cilën potenciali i të gjithë qytetarëve është i lodhur.

Albinfo.ch: Çfarë ju ka shtyrë të kandidoni për zgjedhjet Parlamentare të Zvicrës?

Islam Alijaj: Në fakt, unë i kam të gjitha cilësitë që një politikan i suksesshëm nuk duhet t`i ketë. Jam i kufizuar fizikisht dhe për këtë arsye i paaftë për të qenë mobil, kam vështirësi në të folur dhe nga tërë kjo, e kam edhe emrin Islam. Kjo përzierje ekstreme më bën të duken interesant për votuesit dhe kjo është arsyeja pse unë kandidoj për Parlamentin Federal. Politikanët duhet të përfaqësojnë më shumë njerëzit e thjeshtë dhe jo vetëm elitën.

Albinfo.ch: Ku dhe si e zhvilloni fushatën zgjedhore?

Islam Alijaj: Unë nuk jam kompatibel me një fushatë klasike zgjedhore. Përveç kësaj, unë duhet t’u drejtohem njerëzve ndryshe, në mënyrë që ata të mund të më ndjejnë mua. Kjo është arsyeja pse ekipi prej shumë personave dhe unë, e shohim këtë fushatë si një eksperiment për të gjetur një zgjidhje të mundshme për fushatat tjera zgjedhore. Mbi të gjitha, ne mbështetemi në mediat sociale dhe videot me citate.

Albinfo.ch: A përbën pengesë hendikepi juaj për të zhvilluar fushatën dhe kush ju mbështet në këtë drejtim?

Islam Alijaj: Hendikepi im është një pengesë e madhe për një karrierë të suksesshme politike. Ne kemi llogaritur se do të nevojiteshin 20 deri 30 mijë franga për të siguruar ndihmën e nevojshme që do të barazonte paaftësinë time. Plus shpenzimet e tjera, të zakonshme të fushatës. Për të hulumtuar barrierat dhe pengesat për politikanët me aftësi të kufizuara, unë kam qenë pjesë e një studimi disavjeçar me Universitetin e Cyrihut. Qëllimi i studimit ishte hartimi një katalogu masash për palët.

Albinfo.ch: Zëri i kujt dëshironi të jeni në Bernë, çfarë politikash do të ndiqni?

Islam Alijaj: Meqenëse jam një qytetar i Cyrihut me rrënjë kosovare, i cili është i hendikepuar, unë do të përfaqësoj, kryesisht, interesat e banorëve të Cyrihut, të cilët gjithashtu kanë një origjinë emigracioni dhe janë apo kanë aftësi të kufizuara. Si socialdemokrat do të përpiqem gjithashtu të jem zëri i atyre që vazhdojnë të harrohen.

Albinfo.ch: Sa vota ju duhen që të mund të zini vend në Parlamentin Federal?

Islam Alijaj: Kjo është një pyetje e mirë dhe përgjigjja varet nga numri i pjesëmarrjes dhe sa sa vota do të marrë PS-së. Socialdemokratët kanë aktualisht 8 nga 35 vendet që ka kantoni i Cyrihut në Parlamentin Federal dhe të gjithë kandidatët e mëparshëm kandidojnë përsëri. Gjithashtu, mesfusha e listës së PS është shumë e fortë. Për më tepër, pozicioni im në vendin e 23 nuk është optimal, megjithëse vendosja për fushatën e parë zgjedhore të zgjedhjeve nacionale është shumë e mirë. Shanset e mia për t’u zgjedhur janë të vogla. Sidoqoftë, për t’ia dalë, më duhet ose fat ose një komunitet i fortë si diaspora shqiptare. Në këtë fushatë zgjedhore, nuk bëj sa duhet me komunitetin shqiptar, gjithashtu sepse pengesat për paaftësinë time ende nuk më lejojnë të hyj në dialog. Por me të vërtetë shpresoj se mund t’u drejtohem njerëzve tanë edhe në këtë fushatë.

 Albinfo.ch: Ju i keni ofruar votuesve një program 9-pikësh për përmirësimin e cilësisë së jetës. Si do e renditni për nga rëndësia programin tuaj zgjedhor?

Islam Alijaj: Do ta shemb programin tim aktual me 9 pika në tri pika kryesore. Këto janë përfshirje, inovacion dhe arsimim. Me përfshirje, dua të them jo vetëm barazinë e burrave dhe grave ose personave me aftësi të kufizuara, por barazinë e të gjitha modeleve të jetës. Këtu bëhet fjalë për mundësi të barabarta, por edhe për zgjedhje në jetë. Kurse në fushën e migracionit ka ende shumë për të bërë. Inovacioni luan një rol të rëndësishëm dhe të madh në shumë fusha. Për shembull, trafiku publik, privat dhe dixhital duhet të jenë inovativ, efikas dhe fer.

Në fushat e strehimit dhe energjisë, mbi të gjitha, ne duhet të përfitojmë nga mundësitë e ofruara nga dixhitalizimi, në mënyrë që t’u garantojmë brezave të rinj një planet të padëmtuar. Dhe në arsim duhet të përqendrohemi më shumë në mbështetjen individuale. Ne gjithashtu duhet të shfrytëzojmë potencialin e të huajve që kanë mbaruar studimet në vendet e tyre. Njohja e këtyre diplomave është një hap i rëndësishëm për integrimin.

“Përzierja e ekstremeve dhe emri Islam”

Në fakt, unë kam të gjitha cilësitë që një politikan i suksesshëm nuk duhet t`i ketë. Jam i kufizuar fizikisht dhe për këtë arsye i paaftë për të qenë mobil, kam vështirësi në të folur dhe nga tërë kjo, e kam edhe emrin Islam. Kjo përzierje ekstreme më bën të duken interesant për votuesit dhe kjo është arsyeja pse unë kandidoj për Parlamentin Federal.

Zëri i atyre që harrohen

Meqenëse jam një qytetar i Cyrihut me rrënjë kosovare, i cili është i hendikepuar, unë do të përfaqësoj, kryesisht, interesat e banorëve të Cyrihut, të cilët gjithashtu kanë një origjinë emigracioni dhe janë apo kanë aftësi të kufizuara. Si socialdemokrat, do të përpiqem gjithashtu të jem zëri i atyre që vazhdojnë të harrohen.