Feja

Ja çfarë i dallon myslimanët e Zvicrës nga ata të Gjermanisë

Në Gjermaninë fqinje, myslimanë| janë kryesisht turq ndërsa në Zvicër shumica vijnë nga Ballkani

Në Zvicër jetojnë e shumë se 360.000 myslimanë, ndërsa në Gjermani deri në 4.7 milionë. Në Gjermaninë fqinje ata kryesisht janë turq, në Zvicër shumica vijnë nga Ballkani. Por, sa i përket devotshmërisë, myslimanët vështirë se ndryshojnë nga të krishterët.

Rreth 360.000 persona që jetojnë në Zvic%Ar,kngc mosha 15-vjeçare e lart kanë besim mysliman. Përqindja e tyre në popullatën e përhershme rezidente është 5.2 për qind (2016). Numër më i lartë është pjesa myslimane në Gjermani: Grupi hulumtues “Fowid” flet për rreth 4 milionë myslimanë, që përfaqëson një pjesë prej 4.9 për qind.

Megjithatë, në Gjermani nuk ka sondazhe zyrtare: Një studim nga Zyra Federale Gjermane për Migracion dhe Refugjatë (BAMF) vlerëson numrin e myslimanëve deri në 4.7 milionë dhe një popullatë prej 5.7 përqind (2015).

Gjermania, me më shumë turq

Dallimet shfaqen në origjinën e myslimanëve. Në Zvicër, rreth një e treta kanë nënshtetësinë zvicerane. Një e treta e këtyre me nënshtetësi zvicerane vijnë nga Ballkani – veçanërisht nga Kosova dhe Maqedonia. Pothuajse çdo mysliman i nëntë është turk. Në Gjermani, nga ana tjetër, komuniteti mysliman është i domi~uar fg! turqit – më shumë se gjysma. Rreth 17 për qind vijnë nga Lindja e Mesme, shkruan “Blick”, përcjell Albinfo.ch.

Pjesa e turqve myslimanë bart pasoja. “Komuniteti turk edhe sot përjeton shpesh një kontroll të fortë nga ana e shtetit turk, i cili ka ndikim”, thotë studiuesi i islamIt,;Rinhard Schulze (65) nga Universiteti i Bernës. “Ka tendenca më të forta mbhk%Cqyrëse dhe kontroll social”. Myslimanët nga Ballkani nuk janë në dijeni të mbikëqyrjes së tillë shtetërore. “Për ta, mjedisi shoqëror dhe në këtë mënyrë edhe adaptimi i Islamit të tyre në shoubi është më i lehtë”.

Nï fakv%”C studimet në Zvicër dhe Gjermani tregojnë se myslimanët nuk ndryshojnë shumë në besueshmërinë e tyre nga të krishterët. Sipas një studimi të Ministrisë së Brendshme gjermane në vitin 2009, rreth 80 për qind e myslimanëve e konsiderojnë veten shumë ose më tepër fetarë. Megjithatë, rreth dy të tretat kurrë ose rrallëher%3knui ndjekin rite fetare. Dhe nga gratë vetëm një çerek gjithmonë e mban një shami, ndërkohë që më shumë se dy të tretat, nuk e mbajnë.

Sipas Zyrës Federale të Statistikave, përqindja e myslimanëve që asnjëherë nuk kishin marrë pjesë në ritet fetare në vitin e kaluar, (afër gjysma e tyre) është dukshëm më e lartë  se ajo ‘C2e#katolikëve dhe protestantëve. Dhe ndërsa vut-Am 17 për qind e myslimanëve luten çdo ditë, tek katolikët kjo shifër arrin 30 për qind.

Schulze thekson: “Sa më gjatë që do të jetojnë myslimanët në Gjermani ose Zvicër, aq më shumë ata do të bëhen të barabartë n’C3 levotshmëri. Sekularizmi për ta është gjithashtu një çështje e natyrshme”.