Lajme

Pse votuesit zviceranë do të vendosin përsëri për emigracionin në BE

Është bërë e ditur se propozimi për të hequr një marrëveshje pune me Bashkimin Evropian, është përpjekja e fundit e partive të krahut të djathtë për të kufizuar emigracionin në Zvicër, transmeton albinfo.ch.

Nisma u nis si përgjigje ndaj refuzimit të Parlamentit për të zbatuar kuotat e imigracionit të miratuara nga votuesit më 2014.

Votimi shihet si vendimtar për marrëdhëniet e ardhshme midis Zvicrës joanëtare të BE-së dhe bllokut 27-vendesh.

Nisma kërkon që Qeveria zvicerane të pezullojë një marrëveshje ekzistuese bilaterale me BE-në për lëvizjen e lirë të njerëzve dhe të marrë kontrollin e plotë të politikës së vendit për imigracionin.

Marrëveshja me BE-në duhet të rinegociohet me Brukselin brenda 12 muajve të ardhshëm. Ose duhet të shpërndahet plotësisht sipas nxitësve të iniciativës.

Sipas marrëveshjes aktuale të lëvizjes së lirë, të dy palët lejojnë qasje të lirë në tregjet e punës të njëri-tjetrit dhe të drejtën për të zgjedhur vendin e banimit.

Nëse zviceranët pajtohet të kufizojnë emigracionin nga shtetet e BE-së, do të bënte gjithashtu marrëveshje të pavlefshme për tregtinë, transportin dhe kërkimin, pasi ato janë pjesë e një pakete prej shtatë marrëveshjeve bilaterale në fuqi që nga 2002, shkruan The Local.ch.

BE është partneri më i rëndësishëm tregtar për Zvicrën me një pjesëmarrje prej rreth 60%, përpara Shteteve të Bashkuara (12%) dhe Kinës (6%), sipas të dhënave zyrtare nga 2018.

Sipas nxitësve të iniciativës, regjimi aktual i imigracionit bën presion mbi vendet e punës dhe pagat në Zvicër. Ata thonë se kjo çon në një rritje të qirave për banesa dhe mbipopullim në transportin publik dhe shkolla.

Ata gjithashtu argumentojnë se të huajt janë fajtorë për shumë incidente të krimit në Zvicër dhe abuzim me sistemin e mirëqenies së vendit.

Mbështetësit thonë se shqetësimet për një ndikim negativ të kufizimeve të imigracionit në ekonominë e Zvicrës janë të pabazuara pasi është në interes të BE-së të heqë dorë nga kërkesat zvicerane.

Zvicra duhet të jetë e lirë të përcaktojë politikën e saj të imigracionit si një vend të pavarur sipas mbështetësve.

Kundërshtarët e iniciativës kanë paralajmëruar për pasoja të rënda të frenimit të emigracionit për ekonominë zvicerane, veçanërisht për bizneset e vogla. Miratimi i propozimit të krahut të djathtë do të krijonte pasiguri ligjore dhe do të vinte një tendosje shtesë në marrëdhëniet bilaterale me bllokun 27, partneri kryesor tregtar i Zvicrës.

Ata theksojnë se BE nuk do të jetë e gatshme t’i japë një përjashtim Zvicrës në lëvizjen e lirë të politikave të njerëzve, një nga qiramarrësit kryesorë të politikës së BE-së.

Kundërshtarët kanë theksuar gjithashtu se shtetasit zviceranë do të humbasin të drejtën për të jetuar dhe punuar në vendet e BE-së, nëse iniciativa fiton një shumicë në vota.

Ata kanë paralajmëruar se miratimi i frenave të imigracionit do të rrezikojë marrëdhëniet me Brukselin të tendosura veçanërisht mbi një të ashtuquajtur marrëveshje kornizë të planifikuar për të siguruar një aplikim më të njëtrajtshëm dhe efikas të marrëveshjeve ekzistuese dhe të ardhshme të qasjes në treg. /Albinfo.ch