Lajme

Jetesa për mërgimtarët, Bazeli i shtati në botë, por i pari për financat personale

Raporti i Expat Insider 2022 analizoi 50 destinacione të emigrantëve në mbarë botën dhe i renditi ato sipas cilësisë së jetës për emigrantët

Puna në distancë është në rritje në mbarë globin dhe dhjetëra vende kanë zhvilluar viza të synuara për ‘nomadët dixhitale’. Por është e rëndësishme të zgjidhni një vend që ofron shërbimet e nevojshme për punën në distancë dhe që i përshtatet stilit tuaj të jetesës.

InterNations, një komunitet global për njerëzit që jetojnë dhe punojnë jashtë vendit, ka kryer sondazhin e tij vjetor Expat Insider duke pyetur 11,970 emigrantë, organizata ka krijuar një renditje prej 50 qytetesh në të gjithë botën.

Raporti i Expat Insider 2022 analizoi 50 destinacione të emigrantëve në mbarë botën dhe i renditi ato sipas cilësisë së jetës për emigrantët. Sondazhi u kërkoi emigrantëve të vlerësonin lehtësinë e gjetjes së banesave, punës jashtë vendit dhe financat personale në qytetin ku ata jetonin.

Renditja përfshin gjithashtu një indeks Expat Essentials, i cili shikon jetën dixhitale, temat e administratorit, strehimin dhe gjuhën. Këtë vit, katër qytete evropiane hynë në dhjetëshen e parë, shkruan Scan, transmeton albinfo.ch.

Valencia vjen si qyteti më i mirë në botë për emigrantët në vitin 2022. Mërgimtarët e përshkruan transportin publik si të përballueshëm dhe 92 % thanë se gëzojnë mundësitë për t’u marrë me sport. Nëntë nga dhjetë emigrantë thanë se ndjehen të sigurt në qytet. Valencia u rendit e treta në lehtësinë e vendosjes në indeks dhe tre të katërtat e emigrantëve thanë se ndihen si në shtëpinë e tyre dhe të lumtur me jetën e tyre sociale.

Qyteti vjen gjithashtu në vendin e tretë në kategorinë e financave personale, ku 83 % e emigrantëve vlerësojnë pozitivisht koston e jetesës krahasuar me 45 % në nivel global. Megjithatë, të anketuarit thanë se ishin të pakënaqur me tregun e punës dhe mundësitë e punës. Qyteti doli në vendin e fundit për perspektivat e karrierës.

Lisbona doli në vendin e katërt në renditjen e përgjithshme, por ishte një nga më të vlerësuarat për motin. Mërgimtarët thanë gjithashtu se u pëlqen kultura dhe opsionet e jetës së natës. Qyteti renditet shumë mirë për sigurinë, gjithashtu, me 94 % të emigrantëve që thanë se ndjehen të sigurt në krahasim me 81 % në nivel global. Megjithatë, Lisbona bie poshtë renditjen kur bëhet fjalë për mundësitë e punës me 27 % që thonë se nuk mendojnë se paguhen në mënyrë të drejtë.

Madridi vjen pak përpara Lisbonës në renditjen për cilësinë e jetës, dhe po ashtu është i dashur për klimën e tij me diell. Qyteti spanjoll është një nga më të vlerësuarit për jetën e natës dhe kulturën dhe konsiderohet destinacioni më mikpritës i emigrantëve. Tre nga katër nga të anketuarit thanë se e kishin të lehtë të mësoheshin me kulturën vendase. Ashtu si Valencia, megjithatë, qyteti bie kur bëhet fjalë për të punuar jashtë vendit. Gati një e treta e emigrantëve thonë se janë të shqetësuar për sigurinë e punës.

Edhe pse në vendin e 7-të në renditjen e përgjithshme, Bazeli u votua qyteti i dytë më i mirë globalisht për financat personale. Mërgimtarët thanë se mendojnë se të ardhurat e tyre të disponueshme të familjes janë të mjaftueshme për të bërë një jetë të rehatshme jashtë vendit. Katër nga pesë menduan se paguhen në mënyrë të drejtë për punën e tyre. Pothuajse të gjithë të anketuarit thanë se u pëlqente mjedisi natyror dhe ndiheshin të sigurt në qytetin zviceran. Megjithatë, qyteti renditet i ulët në lehtësinë e vendosjes në indeks, me 30 % të emigrantëve që i përshkruan banorët vendas si jo miqësorë dhe 58 % thonë se ata luftojnë për të bërë miq.

Në fund të listës? Parisi vjen i dyti i fundit në renditjen e qyteteve më të mira për emigrantët, i kritikuar për strehimin e shtrenjtë dhe koston e lartë të jetesës. Të anketuarit thanë gjithashtu se ata gjetën banorët vendas jo miqësorë dhe luftuan për të bërë miq. Megjithatë, kryeqyteti francez renditet shumë për opsionet e ngrënies dhe jetën e natës.

Dy qytete italiane janë gjithashtu në dhjetëshen e fundit. Qytetarët e Milanos thanë se ishin të pakënaqur me orarin e punës dhe balancën punë-jetë. Kryeqyteti i Italisë Roma u kritikua për tregun e punës dhe perspektivat e karrierës.