Lajme

Kërkohen vullnetarë të rinj që duan të ri-infektohen me Covid-19

Të rinjve të shëndetshëm që kanë pasur Covid-19 po u kërkohet të paraqiten vullnetarë për një provë që do t’i ekspozojë ata qëllimisht ndaj virusit pandemik.

Ekspertët që qëndrojnë pas studimit, duke filluar këtë muaj, duan të shohin se si sistemi imunitar përballet për herë të dytë me virusin.

” Qëllimi përfundimtar është të hartojmë trajtime dhe vaksina më të mira. Deri në 64 persona të moshës 18-30 vjeç do të kalojnë 17 ditë në një njësi karantine në një suitë spitalore dhe do të bëjnë teste të shumta, përfshirë skanimet e mushkërive. Ata do të ri-ekspozohen ndaj virusit, llojit origjinal nga Wuhan, Kinë, në një “mjedis të sigurt dhe të kontrolluar” ndërsa ekipi mjekësor monitoron shëndetin e tyre”, bëjnë të ditur autorë të këtij studimi, raporton BBC, transmeton Albinfo.ch.

Zhvillimi i simptomave

Faza e parë e këtij studimi, e financuar nga Wellcome Trust, do të synojë të krijojë dozën më të ulët të virusit që mund të mbajë dhe të fillojë përsëritjen, por të prodhojë pak ose aspak simptoma.

Kjo dozë do të përdoret më pas për të infektuar pjesëmarrësit në fazën e dytë të studimit, që pritet të fillojë në verë.

Vullnetarëve që zhvillojnë simptoma do t’u jepet një trajtim me antitrupa për t’i ndihmuar ata të luftojnë infeksionin. Ata do të shkarkohen vetëm kur nuk janë më ngjitës.

Terapitë anti-virale

Kryesuesi i këtij studimi Prof Helen McShane, nga Universiteti i Oksfordit, tha:

“Studimet e sfidave na tregojnë gjëra që studimet e tjera nuk munden sepse, ndryshe nga infeksioni natyror, ato kontrollohen fort. Kur t’i ri-infektojmë këta pjesëmarrës, ne do të dimë saktësisht se si sistemi i tyre imunitar ka reaguar ndaj infeksionit të parë Covid, saktësisht kur ndodh infeksioni i dytë, dhe saktësisht sa virus kanë marrë si dhe përmirësimin e kuptimit tonë themelor, kjo mund të na ndihmojë të hartojmë teste që mund të parashikojnë me saktësi nëse njerëzit janë të mbrojtur”, tha ai, përcjell tutje Albinfo.ch.

Ndërsa profesor Lawrence Young, nga Universiteti Warwick, tha se studimet e sfidave njerëzore kanë një histori të gjatë të të qenit në gjendje të gjenerojnë informacione të rëndësishme për infeksionet në kushte të kontrolluara rreptësisht, si dhe të lejojnë që efikasiteti i vaksinimit të vlerësohet me saktësi.

“Ata do të përmirësojnë ndjeshëm kuptimin tonë të dinamikës së infeksionit të virusit dhe të përgjigjes imune, si dhe do të japin informacion të vlefshëm për të ndihmuar në hartimin e vazhdueshëm të vaksinave dhe zhvillimin e terapive anti-virale., theksoi ai


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI