Lajme

Këshilli Kantonal i St. Gallen refuzon lejen prindërore

Të martën, Këshilli Kantonal i St. Gallen refuzoi një kërkesë për status nga radhët e grupit të qendrës PPE për futjen e lejes kombëtare prindërore prej 20 javësh në nivel federal.

Leja prindërore kombëtare me shpërndarje fleksibël dhe përfitime fleksibël është “elementare për barazinë midis burrave dhe grave”, thuhej në propozim. Kjo mund të përmirësojë përputhshmërinë e familjes dhe punësimit, shkruan Blick.

Qeveria e refuzoi kërkesën për status. Ajo iu referua përpjekjeve në qeverinë federale dhe në kantone të ndryshme. Çështja tashmë është në agjendën politike në të gjithë Zvicrën.

Në këshill, Franziska Steiner-Kaufmann tha se çështja e lejes prindërore ishte bllokuar për disa kohë. Nisma do të thotë një mundësi për kantonin e St. Gallenit për të dhënë shembull. Pati mbështetje nga GLP, të Gjelbërit dhe PS-së, megjithëse kërkesa nuk shkoi aq sa duhet.

SVP u shpreh kundër kësaj. Zëdhënësja e FDP-së shpjegoi se ishte kundër zgjidhjes shtetërore. Në fund kërkesa për status u refuzua me 62 vota kundër 49 dhe një abstenim, përcjell albinfo.ch.