Jeta në Zvicër

Kisha protestante zvicerane mbështet martesën homoseksuale

Federata e Kishave Protestante të Zvicrës (FEPS) njoftoi se mbështet martesën civile midis individëve të së njëjtës gjini, përcjell albinfo.ch.

Drejtuesit e kishave ishin deklaruar edhe në gusht se përkrahin martesat e të njëjtës gjini, por zyrtarisht e miratuan atë gjatë asamblesë së tyre në Bernë.

Federata theksoi se mbështetja e saj nuk do të thotë që kisha synon të krijojë në të vërtetë martesë fetare për çifte të të njëjtës gjini, pasi ky vendim u takon famullive lokale.

Sidoqoftë, ajo propozoi të përfshijë një dispozitë në rregulloret e kishës, duke u dhënë pastorëve të saj lirinë e zgjedhjes nëse do të martoheshin me çifte të së njëjtës gjini në një ceremoni fetare.

“Martesa midis burrave dhe grave, për shkak të potencialit të tyre, ka një status të veçantë sipas këndvështrimit tonë dhe bazohet në urdhrin e Zotit të krijimit”, i tha ai Livenet.ch, një portal në internet për komunitetin e krishterë të Zvicrës.

Zvicra lejon sindikatat civile midis çifteve të të njëjtës gjini, por jo martesat e plota.

Sidoqoftë, një propozim i quajtur “Martesa për të gjithë”, i prezantuar nga partia Liberal Green, aktualisht është në Parlament. Deputetët pritet ta diskutojnë atë gjatë seancës së pranverës 2020.

Martesa e të njëjtes gjini është tani e ligjshme në shumicën e vendeve të Evropës Perëndimore. Italia, ku këto sindikata janë akoma të ndaluara, filloi t’i njohë ato në 2016-ën.