Lajme

Kompanitë e para në Zvicër nisin me javën katërditore të punës

Punonjësve duket se u pëlqen kjo dhe klientët nuk kanë asnjë problem me faktin që e premtja në kompanitë në fjalë është ditë pushimi

Në disa kompani të vogla në Zvicër, njerëzit punojnë vetëm katër në vend të pesë ditëve në javë, me paga të plota. Kjo praktikë njihet dhe praktikohet tashmë gjerësisht në shumë kompani gjetiu, nëpër botë.

Punonjësve duket se u pëlqen kjo dhe klientët nuk kanë asnjë problem me faktin që e premtja në kompanitë në fjalë është ditë pushimi, trasnmeton albinfo.ch. Kështu thotë Andreas Ott, pronar i një zyre grafike në kantonin e Aargau.

Me modelin katërditor shitjet janë ulur në një masë, por jo me 20 për qind, (sa është ulur orari i punës) sqaron ai për gazetën “SonntagsZeitung”.

Megjithatë, për kompanitë e mëdha, kalimi nga pesë në katër ditë pune është më kompleks, thotë Gudela Grote, profesore e Psikologjisë Industriale dhe Organizative në Universitetin ETH të Cyrihut.

Në garën për punëtorët më të mirë, një rregullim i tillë mund të sjellë avantazhe, por përqendrimi mund të sjellë edhe më shumë stres dhe punë jashtë orarit.

Sindikatat e mirëpresin javën e shkurtuar të punës, shoqata e punëdhënësve ka dyshime, por kërkon të monitorojë zhvillimet, thotë një zëdhënëse e Federatës Zvicerane të Punëdhënësve.

Po ashtu punëdhënësit e kompanive të mëdha kanë dilema nëse punën katërditore do t`ua mundësonin vetëm “stafit kreativ” apo të gjithë të punësuarve.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI