Lajme

Kush do të zëvendësojë përfaqësuesin e Zvicrës në OKB

Në një ndërrim të madh në krye të ministrisë së jashtme në Bern, sekretarja e shtetit për punët e jashtme, Pascale Baeriswyl, do të largohet nga pozicioni i saj aktual në fund të vitit.

Baeriswyl, gruaja e parë që zë vendin numër dy në ministri, do të marrë përgjegjësinë e misionit zviceran në Kombet e Bashkuara në New York që nga pranvera e vitit 2020, njoftoi qeveria sot.

Postimi ishte një njohje e “përvojës së gjatë profesionale të Baeriswyl, ekspertizës në diplomaci shumëpalëshe dhe rrjetit të gjerë të kontakteve ndërkombëtare”, shkroi qeveria në një komunikatë për shtyp.

Nuk është e qartë se kush do ta zëvendësojë atë.

Baeriswyl, një diplomate 51-vjeçare e lindur në Bernë, ka përvojë paraprake në misionin zviceran në KB, ku ajo drejtoi seksionin politik nga 2008-2013.
E emëruar për funksionin e saj aktual nga paraardhësi i Cassis, Didier Burkhalter, Baeriswyl arriti në stilin e saj tre-vjeçar të nxiste krijimin e katër lidhjeve të re zvicerane për mbrojtjen e mandatit të energjisë së jashtme. Ajo gjithashtu drejtoi përpjekjet për ndërtimin e paqes në Kolumbi, Mozambik, Nepal dhe Lindjen e Mesme.

Midis tani dhe fundit të vitit, përveç punëve të përditshme diplomatike, Baeriswyl do të vazhdojë të kryesojë formulimin e strategjisë së politikës së jashtme zvicerane për vitet 2020-2023.

Koha e saj në KB në New York do të vijë pasi Zvicra lufton për një vend në Këshillin e Sigurimit për 2023-2024, një ofertë që po përballet me një rezistencë të brendshme.

Ajo do të zëvendësojë Jürg Lauber, i cili ka kryesuar misionin zviceran që nga 2015.