Financa

Lajm i mirë për ata që kanë borxhe në Zvicër

Sipas raportit më 2008, 570,000 kishin probleme që t’i kthenin mbitërheqjet dhe borxhet

Zvicra është një nga vendet e vetme në Evropë, që nuk ofron lehtësim borxhi ndaj atyre që janë në vështirësi të rënda financiare. Parlamenti po kërkon që ligji të ndryshohet, përcjell albinfo.ch.

Hapi i parë u mor të hënën: të dyja Dhoma e Përfaqësuesve dhe Senati mbështetnin kërkesën nga Claude Hêche, që kishte për qëllim ndryshimin e ligjit federal zviceran mbi grumbullimin e borxheve, shkruan “Swissinfo.ch”.

Ajo gjithashtu do të parashikonte futjen e një mekanizmi për të zhdukur borxhet në rrethana të caktuara.

Zvicra nuk ka procedurë për lehtësimin e borxheve, gjë që e bën atë një përjashtim në Evropë, përcjell tutje albinfo.ch.

Komisioni Evropian, Kombet e Bashkuara, Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD) dhe Banka Botërore të gjithë rekomandojnë që kjo të jetë një mënyrë për të ulur kostot e zbatimit të borxhit, duke u dhënë atyre të prekurit një shans të dytë.

Ka disa rrugë nëse ju nuk i ktheni borxhet: paga juaj mund të konfiskohet, ju mund të deklaroni veten të falimentuar, ose ju mund të bëni një marrëveshje ripagimi me kreditorët tuaj ose gjykatën drejtpërdrejt.

Por këto procedura e bëjnë të vështirë për personin e prekur të dalë nga borxhi. Ato gjithashtu nuk ndalojnë borxhet e reja nga grumbullimi dhe shtrirja gjatë një periudhe të gjatë kohore.

Ekzistojnë gjithashtu shumë pak statistika mbi borxhin në Zvicër. Të dhënat më të fundit nga Zyra Federale e Statistikave vijnë nga raporti i Statistikës së të Ardhurave dhe Jetës së Gjendjes së Gjendjes 2013 (SILC).

Të dhënat treguan se 18.5% e popullsisë që jeton në një familje, që ka të paktën dy lloje borxhi dhe se 31.8% e popullsisë që jeton në një familje, që ka marrë të paktën një hua.

Sipas raportit më 2008, 570,000 kishin probleme që t’i kthenin mbitërheqjet dhe borxhet. Por, ky numër nuk është real, pasi ishte më i madh.