Maqedonia

Maqedonia e Veriut, vendi i 39-të më i varfër në botë

Steve Hanke, profesor i ekonomisë së aplikuar në Universitetin Johns Hopkins, përpiloi një listë të vendeve më të mjerueshme në vitin 2022.

Rezultatet janë norma e papunësisë (shumëzuar me dy), inflacioni dhe normat e huadhënies bankare minus ndryshimin në përqindje vjetore të PBB-së reale.

Në vendin e parë në listën e Hanke është Zimbabve, indeksi i së së cilës është 414.7. Inflacioni cilësohet si faktori më i madh i situatës së keqe në këtë vend.

Maqedonia e Veriut renditet e 39-ta me një indeks prej 50.4 falë papunësisë. Ndërsa menjëherë pas RMV-së janë Myanmari, Algjeria, Nigeria, Tunizia dhe Mauritania.

Kur bëhet fjalë për vendet e tjera të rajonit, më e keqja është Bosnja dhe Hercegovina në vendin e 18-të, Mali i Zi në vendin e 34-të, Serbia në vendin e 54-të, Rumania në vendin e 79-të, Greqia në vendin e 84-të, Shqipëria në vendin e 97-të, Kroacia në vendin e 98-të, Bullgaria në vendin e 101-të dhe Sllovenia në vendin e 118-të.

Listën e plotë, e cila përmban 157 shtete, mund ta shihni këtu. Vendin e fundit e zuri Zvicra. Indeksi i tij i mjerimit është 8.518, duke e bërë atë vendin më pak të mjerueshëm. Përballë saj janë Kuvajti, Irlanda, Japonia dhe Malajzia.