Lajme

Mbahet konferenca për mbrojtjen e specieve në Gjenevë

Këtë javë fillon konferenca e 18-të për mbrojtjen e specieve në Gjenevë. Lloje të ndryshme duhet të shpëtohen, nga elefanti mbi gjirafë deri te antilopa.

Që nga kjo javë, Palët në Konventën e Uashingtonit për Mbrojtjen e Qyteteve, ose CITES për shkurt, do të takohen për herë të 18-të – këtu në Zvicër në Gjenevë. Janë duke u diskutuar më shumë se 57 aplikime për renditjen e specieve bimore dhe shtazore të rrezikuara. Midis tyre është, për shembull, gjirafa Nubiane.

Sipas raportit të aplikimit, kjo specie gjirafë nuk konsiderohet e rrezikuar. Por popullsia ka rënë ndjeshëm në zonat e tyre të shpërndarjes gjatë dyzet viteve të fundit. Habitati i gjallë dhe problemet e gjuetisë e shqetësojnë atë. Gjirafa vritet nga popullsia vendase nga njëra anë për shkak të mishit të tyre. Por përdoret gjithashtu në prodhimin e argjendarisë, veshjeve dhe suvenireve.

Prandaj, me kërkesën e Republikës së Afrikës Qendrore, adadit, Kenia, Mali, Niger dhe Senegal, tani duhet të përfshihet në Shtojcën II të CITES. Edhe pse kjo nuk ndalon plotësisht tregtinë e produkteve me gjirafë. Por nga atëherë e tutje ai do të duhej të rregullohej në mënyrë demonstrative, me fjalë të tjera të qëndrueshme. Kjo është për të parandaluar që gjirafa Nubiane të mos rrëshqet në grupin e specieve të rrezikuara.

Matthias Lörtscher, Shefi i Departamentit të Mbrojtjes së Specieve dhe Importeve të Vendit të Tretë në Zyrën Federale të Sigurisë së Ushqimit dhe Veterinarisë (BLV), shpjegon se aplikimet për një status të tillë mbrojtjeje ose shfuqizimin e tij duhet të paraqiten vetëm nga vendet anëtare të CITES. Këto duhet të jenë në gjendje të tregojnë se ka një rënie të ekzistencës së tyre dhe se ata janë të kërcënuar nga tregtia ndërkombëtare.

“Në fund të fundit, CITES mund të kontribuojë në mënyrë të drejtpërdrejtë në shpëtimin e specieve,” tha Lörtscher. Tregimet e suksesit u thanë për shembull për Vikunja dhe aligatorin amerikan.

Sidoqoftë, duke qenë se kafshët e egra mund të kërcënohen edhe nga faktorë të ndryshëm nga tregtia, CITES nuk është i gjithëpushtetshëm, thekson Corina Gyssler, zyrtare për komunikim e WWF. Për shembull, mungesat në habitatin e shumë specieve shtazore dhe kërcënimi i ndryshimit të klimës nuk mund të ndalen me CITES. “CITES vetëm nuk mund t’i shpëtojë speciet.” Sidoqoftë, renditja e CITES është me rëndësinë më të lartë: “Pa kufizimin dhe kontrollin e tregtisë nga CITES, specie të caktuara do të kishin vdekur”.

Në të vërtetë, konferenca e 18-të CITES duhet të ishte zhvilluar në Sri Lanka, shpjegon Lörtscher. Sidoqoftë, KB e ka zhvendosur konferencën në Sekretariatin e CITES në Gjenevë për shkak të sulmeve të majit atje. Si partneri i parë kontraktues i CITES, Zvicra merr pjesë në konferencë si një shtet normal kontraktues.

Sidoqoftë, pasi vepron edhe si depozitues i kontratës së bërë për CITES, Zvicra gjithashtu ka të drejta dhe detyrime të veçanta në këtë kontekst. Për shembull, në Komitetin e Përhershëm, ajo përfaqësohej përgjithmonë si “Kujdestari i Konventës”, ndërsa shtetet e tjera ndryshuan pas tre vjetësh. Për më tepër, ata kanë të drejtë të votojnë në këtë organ me vota me barazim.

Dhe tani, gjatë javëve të ardhshme, fati i gjirafës nubiane do të vendoset në Zvicër, shkruan 20 Minuta, përcjell Albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI