Lajme

Nën masa të rrepta sigurie, nis gjykimi i 6 personave për aktin terrorist të Vjenës

Ka një ndalim absolut për filmimin dhe fotografimin në vetë sallën dhe kamerat nuk lejohen në ambientet e sallës kryesore të jurisë

Më 2 nëntor 2020, një person i armatosur pati vrarë katër persona dhe plagosur 23, disa prej tyre rëndë, përpara se të qëllohej nga vetë policia, transmeton albinfo.at. Akti terrorist kishte ndodhur në qendër të Vjenës dhe personi që ka kryer vrasjet ishte shqiptari nga Maqedonia  e Veriut, Kujtim Fejzullahu.

Prej ditës së sotme, gjashtë persona për të cilët dyshohet se kanë mbështetur aktivisht atentatorin paraprakisht, duhet të përgjigjen përpara Gjykatës Penale të Vjenës, shkruan agjencia e lajmeve dpa.de.

Të akuzuarit nga mosha 22 deri në 32 vjeç, mes tjerash mësohet se kanë qenë të përfshirë edhe në blerjen e armëve dhe municionit. Por në fillim të gjyqit, asnjë nga të akuzuarit nuk pranon të ketë ndonjë lidhje me terrorizmin.

Pretendimi më i rëndë i prokurorisë është, tentativë pjesërisht e përmbushur dhe pjesërisht jo, për vrasje të shumëfishtë terroriste.

Katër personat, të cilët ishin mbi 21 vjeç në momentin e krimit, përballen me burgim të përjetshëm. Dy të akuzuarit më të rinj, një 21, një 22 vjeç (të ashtuquajturit të rinj në moshë madhore në kohën e krimit në 2020) përballen me 20 vjet burg.

Procesi zhvillohet nën masa të rrepta sigurie. Kushdo që dëshiron të marrë pjesë në seancë duhet t’i nënshtrohet një kontrolli identiteti dhe jo vetëm në hyrje të gjykatës, por edhe përpara dhomës kryesore të gjykatësve.

Ka një ndalim absolut për filmimin dhe fotografimin në vetë sallën dhe kamerat nuk lejohen në ambientet e sallës kryesore të jurisë, përcjell albinfo.ch. Kjo vlen edhe për hollin.

Seanca kryesore pritet të zgjasë disa muaj.

Të martën fillimisht po paraqitet aktakuza dhe më pas do të paraqiten deklaratat e avokatëve mbrojtës.

Marrja në pyetje e të akuzuarve ndoshta nuk do të fillojë deri në ditën e ardhshme të procesit, që ëshë caktuar për në fillim të dhjetorit.

Gjithsej 18 ditë të tjera negociatash janë planifikuar pas fillimit, dhe vendimet nuk do të shqiptohen deri në shkurt 2023.