Shqiperia

Media italiane: Saranda, qyteti me plazhet më të bukura në rivierën shqiptare

Saranda vijon të jetë qyteti bregdetar më i preferuar nga italianët, ku revista italiane manintown.com i ka kushtuar një shkrim dhe rekomandon 5 aktivitetet që çdo turist duhet të bëjë në këtë qytet me natyrë dhe vijë bregdetare të mrekullueshme, përcjell albinfo.ch.

Saranda ndodhet në rivierën shqiptare, në një zonë mjaft strategjike për të vizituar të gjitha mrekullitë e tjera të bregdetit dhe rrethinave të tij. Është një nga vendet më të njohura turistike, si për plazhet e tij, ashtu edhe për afërsinë me Greqinë, ku mund të shkoni lehtësisht në Korfuz me traget nga Saranda.

Ja 5 gjërat që mund të bëni në Sarandë:

1.Vizitoni zonën arkeologjike të Butrintit

Nëse jeni në Sarandë, mund të arrini edhe në zonën arkeologjike të Butrintit, rreth 15 kilometra larg qytetit. Zona ndodhet brenda Parkut Kombëtar të Butrintit dhe është gjithashtu pjesë e Trashëgimisë Botërore. Është një qytet antik i banuar që në kohërat parahistorike, i cili më vonë u shndërrua në një koloni greke, një qytet romak, një qytet bizantin dhe më pas një zonë pushtimi venecian. Deri më sot, këtu mund të gjeni mbetjet e dyerve të lashta të hyrjes, një tempull dhe një teatër, një kullë veneciane dhe një kështjellë.

 

2.Vizitoni Kalanë e Lëkurësit

Një nga ndalesat e para emocionuese që duhet përfshirë në itinerarin tuaj të udhëtimit në Sarandë është Kalaja e Lëkurësit. Është një kështjellë e vendosur në majë të një kodre, nga e cila mund të admironi një pamje vërtet magjepsëse të detit dhe peizazhit përreth. Ndërtimi i saj daton në vitin 1573, kur u ndërtua për të kontrolluar zonën. Sot, vetëm disa pjesë të kështjellës kanë mbetur, të cilat strehojnë një restorant ku zhvillohen edhe ceremoni dhe evente të ndryshme.

 

3.Plazhet më të bukura ndodhen në Sarandë

Saranda është një nga perlat e Shqipërisë mbi të gjitha falë ujërave të pastër dhe të kristaltë që e rrethojnë. Në rrethinat e qendrës ndodhet plazhi i qytetit, i rrethuar nga shëtitorja e tij; por plazhet më të bukura në këtë zonë ndodhen mbi të gjitha në shtrirjen që lidh Sarandën me Ksamilin. Këtu mund të ndaloni në: Plazhi i Manastirit, Plazhi Pulëbardha dhe Plazhi i Ksamilit.

 

4.Vizitoni Manastirin e 40 Shenjtorëve

Ky manastir, rreth 10 minuta me makinë nga qendra e Sarandës, u kushtohet dyzet ushtarëve të krishterë që refuzuan të hiqnin dorë nga feja e tyre në vitin 320. Ajo është e vendosur në një kodër dhe për një kohë të gjatë ka qenë vend pelegrinazhi. Ajo që ka mbetur sot nga kjo ndërtesë janë vetëm rrënojat e mbetura në këmbë pas bombardimeve të pësuar gjatë Luftës së Dytë Botërore.

 

5.Bëni një udhëtim ditor në Korfuz

Saranda është një pikënisje e shkëlqyer për të vizituar mrekullitë e tjera që e rrethojnë, qoftë edhe në pak orë. Për shembull, ju mund t’i kushtoni një ditë Korfuzit, duke pasur parasysh afërsinë e tij me qytetin. Për të arritur atje, tragetet nga Saranda në Korfuz zgjasin minimalisht 30 minuta deri në maksimum një orë e dyzet minuta, në varësi të rrugës dhe kompanisë së transportit. Tragetet e Korfuzit të Sarandës janë përgjithësisht aktivë gjatë gjithë vitit, megjithëse janë më të njohur në periudhën e verës.