Lajme

Zvicër: Tamedia do të largojë 10% të punëtorëve

Tamedia do të shkurtojë deri në 28 vende pune nga 247 punonjës në Zvicrën frëngjishtfolëse, ose rreth 10% të fuqisë punëtore këtë vjeshtë. Këto shkurtime të vendeve të punës prekin të gjithë titujt dhe shërbimet editoriale. Qëllimi është të kursehen 3.5 milionë. Redaksia denoncoi një “hekatombë, pas vitesh gjakderdhjeje”.

Stafi u informua për ristrukturimin të mërkurën. “28 pozicione është skenari më i keq, nuk është një shifër përfundimtare”, deklaroi Christine Gabella, drejtoreshë e Zvicrës frëngjishtfolëse në Tamedia të mërkurën përpara shtypit në Lozanë, shkruan RTS.

“Ky lajm jashtëzakonisht i rëndësishëm në shkallën e Zvicrës frëngjishtfolëse ka ngjallur reagime të shumta në mesin e ekipeve”, shtoi ajo. Filloi një procedurë konsultimi me koordinimin e redaksive të Zvicrës frëngjishtfolëse, kompanive të punonjësve dhe sindikatës impressum. Në fund të tij do të shpallen shkurtimet e vendeve të punës.

Këto masa janë bërë të nevojshme nga evolucioni i qarkullimit në Zvicrën frëngjishtfolëse dhe nga një model ekonomik nën presion të madh për shkak të transformimit digjital, justifikoi Christine Gabella. “Ne duhet të operojmë me më pak njerëz”, u shpreh ajo, përcjell albinfo.ch.

Nëse e ardhmja e medias është digjitale, “supozojmë se shtypi do të mbetet një pjesë e fortë për shumë vite, po flasim për të paktën dhjetë vjet”, tha Andreas Schaffner, bashkëdrejtor i Tamedia.

Por është pothuajse e pamundur t’i shesësh një abonim print dikujt nën 30 vjeç. Ky erozion do të vazhdojë. Megjithatë, marzhet e kontributit digjitale janë më të ulëta se ato të letrës, sipas Andreas Schaffner.

“Ne kemi nevojë për dy abonime digjitale për një printim, një detyrë herkuliane. Ne nuk do të jemi në gjendje ta kompensojmë këtë humbje të xhiros. Nëse nuk reagojmë, rezultatet tona do të përkeqësohen më tej”, tha ai, shkruan RTS.

Njoftimi bëri bujë në redaksi. Tribuna e Gjenevës, 24 orë, Le Matin Dimanche, Tamedia (seksionet zvicerane, bota, ekonomia), subjektet TES (fotografi, redaktim dhe faqosje), Digital Cell si dhe shoqata profesionale impresum denoncojnë me forcë vendimin e TX Group. , pronar i Tamedias, të eliminojë më shumë se 10% të redaksisë në Zvicrën frëngjishtfolëse”, bëjnë me dije ata në një komunikatë për media.

“Në shifra janë 3.5 milionë të kursyera vetëm në kurrizin e stafit. Prandaj është ngopur që redaksia shprehet përballë një menaxhmenti që nuk investon më në median e tij dhe i lë të vdesin ngadalë në dëm të abonentët dhe shoqëria në tërësi”, kundërshtojnë punonjësit, përcjell albinfo.ch.

Organizata e re, e cila parashikon veçanërisht heqjen e reagimit të përbashkët T (për Tamedia), synon të forcojë markat për afërsi më të madhe me lexuesin, si dhe të reduktojë kompleksitetin e brendshëm. Objektiva të tjerë: thjeshtësimi i përgatitjes së gazetave të shtypura sa më shumë dhe trajnimi i ekipeve në formate të reja digjitale.

“Për momentin jemi në fillim të procesit të transformimit. Është një ‘vizion’ që do të ndërtohet me ekipet editoriale. Janë ata që do të bëjnë zgjedhjet”, u shprehën nga Tamedia, shkruan RTS.

 

“Ne duam të fokusohemi në vlerën e shtuar. Ky ristrukturim duhet të mbetet i padukshëm për lexuesin dhe duhet ta bëjë ofertën tonë më tërheqëse,” vuri në dukje Christine Gabella. Dhe për të saktësuar se kryeredaktorët mbeten të pandryshuar dhe se nuk planifikohet shkrirja e titujve.

Edhe Zvicra gjermanishtfolëse do të ndikohet, por në një masë më të vogël, situata në tregun e reklamave është përkeqësuar më shpejt në Zvicrën frëngjishtfolëse, shpjegoi Andreas Schaffner. Një njoftim për stafin do të bëhet të enjten.

“Menaxhmenti po e thotë këtë sot kokë më kokë: Edipresse ishte shumë e madhe për Zvicrën frëngjishtfolëse kur Tamedia e bleu atë. Kjo është arsyeja pse e vetmja strategji industriale e TX Group që atëherë është reduktuar në shkurtime që çojnë në një fund të gazetave të shtypura”, shprehin keqardhjen bashkëpunëtorët, shkruan RTS.

Që nga blerja e Edipresse nga Tamedia më 2011, njoftimet për pushime nga puna kanë pasuar njëra-tjetrën. “E sotmja është në një shkallë të paprecedentë që nga zhdukja e Le Matin,” denoncon gjithashtu syndicom. Dhe të theksohet se aksionerët e TX Group nuk po heqin dorë nga dividentët e lëngshëm të marrë çdo vit: 47.7 milionë vetëm më 2022.