Kosova

Mesazhi i kancelarit Scholz për vendet e Ballkanit Perëndimor

Kancelari i Gjermanisë, Olaf Scholz, në kuadër të pjesëmarrjes së tij në Samitin e procesit të Berlinit, i cili këtë vit u mbajt në Tiranë, tha se përshkallëzimet e kohëve të fundit në veri të Kosovës kanë vërtetuar sa i rëndësishëm është bashkëpunimi mes Ballkanit Perëndimor dhe Bashkimit Evropian.

“Jam shumë i kënaqur që për herë të parë ky samit organizohet në një vend të Ballkanit Perëndimor. Është një sinjal i fortë dhe thekson edhe pronësinë që ka rajoni në këtë proces dhe ne duhet ta përdorim këtë rast për t’u përqendruar tek objektivi që kanë të gjitha shoqëritë e Ballkanit Perëndimor dhe ky është integrimi brenda për brenda rajonit dhe ecuria e mëtejshme në rrugëtimin drejt BE-së. Vitin e shkuar ju keni marrë disa hapa madhorë në lidhje me nënshkrimin e 3 marrëveshjeve të lëvizshmërisë dhe jam mirënjohës që 4 nga 6 shtete i kanë ratifikuar këto marrëveshje deri tani”, theksoi Scholz. Ai tutje shtoi se ndikimi i këtyre marrëveshjeve tek qytetarët e Ballkanit Perëndimor është konkret dhe se tashmë udhëtarët kalojnë kufijtë vetëm me kartën e identitetit, mund të studiojnë apo punojnë në një vend fqinj”.

“Çfarëdolloj ecurie që do të kemi për tregun e përbashkët rajonal është më konkret se kurrë. Mund të mbështeteni tek ne, tek Gjermania. Ky është Procesi i Berlinit”, tha kancelari gjerman.