Lajme

Mungesa e inxhinierëve, kompanitë zvicerane hasin në probleme

Problemet e mungesës së fuqisë punëtore janë ende shumë të pranishme në Zvicër dhe inxhinierët e ardhshëm janë veçanërisht të ballafaquar.

Në të njëjtën kohë, trajnimi në universitetet e shkencave të aplikuara po bëhet gjithnjë e më popullor.

Në shumë firma, mungesa e inxhinierëve ndihet gjithnjë e më shumë.

Ky është rasti në MPS Micro Precision Systems, një kompani me bazë në Gjykatë, Bernë e cila është aktive veçanërisht në sektorët e prodhimit të orës, mjekësisë dhe hapësirës. Firma strehon gjithsej njëqind makina, por vetëm një inxhinier punon për të optimizuar produktivitetin e tyre, shkruan RTS.

RTS ka folur me Jonas Dougoud, i cili konfirmon se kryen shumë punë. “Unë jam përgjegjës për përmirësimin e proceseve të prodhimit. Unë jam vetëm, kur duhet të jemi dy prej nesh”, tha ai, përcjellë albinfo.ch.

Gjetja e inxhinierit të duhur po shkakton problem për kompanitë. Për ta pasur më të lehtë MPS madje shkoi të takonte studentë nga Universiteti i Shkencave të Aplikuara Bienne, të rinj që filluan trajnimin e tyre me një praktikë.

Për Marilena Di Renzo, drejtoreshë e burimeve njerëzore në MPS, kjo rrugë nuk është pengesë. “Ata vijnë tek ne me një sfond tashmë, një njohuri praktike të proceseve të prodhimit. Kjo i lejon ata të jenë shumë më inovativë dhe të takohen nevojat e klientëve tanë”, shkruan RTS.

Gian-Marco Ernst, inxhinier i sigurisë në Güdel, gjithashtu vë në dukje se pasi këta punonjës tashmë kanë praktikë, “u duhet më pak kohë për t’i trajnuar ata dhe ata integrohen më shpejt në ekipe”.

75 kompani kanë udhëtuar në Universitetin e Shkencave të Aplikuara Biel për të gjetur punëtor. Një nga këto firma, për shembull, ka rreth shtatëdhjetë pozicione të hapura aktualisht.

Këto profile janë shumë të kërkuara në tregun e punës dhe 100% e tyre gjejnë punë, konfirmon Aymeric Niederhauser, drejtues i Fakultetit të Teknikave Mjekësore në HES në Bienne, përcjellë albinfo.ch.

Situata është e njëjtë edhe në politeknika dhe universitete, ku studentët ndonjëherë kanë më shumë vështirësi për të gjetur punë. Në disa sektorë, ofertat e punës janë rritur shumë.

Të gjithë sektorët e kombinuar, mungesa e inxhinierëve është pra flagrante dhe ka mijëra njerëz me këtë lloj profili që mungojnë në Zvicër aktualisht.