Lajme

Ndryshime sjelljesh në blerje për shkak të inflacionit

Inflacioni po prek kulmin kohët e fundit dhe ky fakt ka ngritur vetëdijen te konsumatorët anembanë botës.

Hulumtimi tregon se më shumë njerëz po blejnë gjërat thelbësore, blerjet e mishit po shkurtohen, përveç mishit të pulës dhe konsumatorët thonë se listat e blerjeve janë më të rëndësishme në muajt e fundit, përcjell albinfo.ch.

Gjatë gjithë vitit të kaluar kostoja e jetesës është rritur dhe inflacioni i ushqimeve është intensifikuar. Hulumtimi nga Bord Bia, për të promovuar dhe tregtuar ushqimin irlandez, tregon se si reaguan njerëzit.

Sondazhi me 10,000 njerëz u krye në Irlandë, Britani të Madhe, SHBA, Gjermani dhe Francë.

Shifrat e shpërthimit për këtë vend tregojnë se 35% e njerëzve thonë se thjesht po mbijetojnë financiarisht dhe 40% thonë se janë të rehatshëm, por të kujdesshëm. Një total prej 69% thonë se janë më keq se 12 muaj më parë, dhe 64% mendojnë se gjërat do të përkeqësohen më tej.

Në këtë sfond, sondazhi gjen një theks të ri në blerjen e gjërave thelbësore sa më shumë që të jetë e mundur me konsumatorët që madje rafinojnë ato që ata i konsiderojnë thelbësore.

Blerjet e mishit të kuq dhe ushqimeve të detit janë ngadalësuar të gjitha, por njerëzit po blejnë 15% më shumë pulë, pasi shihet si një vlerë më e mirë për paratë dhe një produkt më i gjithanshëm.

Numri i blerjeve të ushqimeve për familjen është ulur me 19 pikë përqindjeje dhe shumica e njerëzve thonë se shkojnë më pak në restorante dhe kafene.

Pak më pak se gjysma e të anketuarve irlandezë thonë se blejnë më pak ushqim për konsum në shtëpi.

Sondazhi zbulon gjithashtu se 54% e njerëzve në Irlandë mendojnë të bëjnë një listë blerjesh dhe mbajtja e saj është bërë më e rëndësishme muajt e fundit.

Në këtë, irlandezët dallohen pasi pak më shumë se 40% në vendet e tjera të anketuara konsiderojnë përdorimin e listave.

Më shumë se gjysma e blerësve irlandezë tani shkojnë në dyqane të shumta për të blerë dhe shumë po kalojnë në etiketat e markave të tyre për vlerën më të mirë. Hulumtimi gjithashtu tregon se më shumë konsumatorë po përgatisin ushqim nga e para në shtëpi, dhe ka një theks të ri mbi ushqimin me jetëgjatësi më të gjatë, përcjell tutje albinfo.ch.