Lajme

Në rritje, vetëvrasjet e ndihmuara në Zvicër

Shifrat nga viti në vit tregojnë një rritje të vogël të vetëvrasjeve

Është bërë e ditur se shifrat nga viti në vit tregojnë një rritje të vogël të vetëvrasjeve, në vitin 2019, me mbi 1,450 njerëz që zgjedhin të përfundojnë jetën e tyre gjatë vitit kalendarik, transmeton albinfo.ch.

Sipas “Exit Switzerland” këtë javë publikoi shifrat e saj për vitin 2019, me gjithsej 1,214 njerëz morën jetën e tyre me ndihmën e organizatës, tetë më shumë sesa në 2018-ën, shkruan The Local.

Kur u shoqëruan nga 256 individët që kaluan procesin e eutanazisë me organizatën tjetër të madhe të ndihmës për vetëvrasje zvicerane, Dignitas, gjithsej 1,470 persona u vranë nga dy organizatat në vitin 2019.

Të gjithë së bashku, 1,428 persona iu nënshtruan procedurës në vitin 2018 – një rritje prej tre për qind.

Kishte 862 vdekje në Zvicër, personat flisnin gjermanisht – që përfaqëson një rënie prej pesë për qind – ndërsa 352 njerëz vdiqën në Zvicër që fliste frëngjisht (një rritje prej 17 për qind).

Vetëvrasja e asistuar në vend kryhet nga “Exit Switzerland”. Kushdo që dëshiron të përdorë shërbimet e veta duhet të jetë anëtar për së paku tre vjet.

Për dallim nga Exit, të cilët ofrojnë shërbime vetëm për qytetarët zviceranë dhe banorët afatgjatë, Dignitas kryen edhe procedura vetëvrasëse të asistuara ndaj të huajve.

Zvicra është kritikuar për lejimin e të huajve për të hyrë në eutanazinë, duke thënë se ajo çon në fenomenin e “turizmit vetëvrasës”.

Mbështetja për procedurën duket se po rritet, me kulmin e gjykatës gjermane të mërkurën, duke thënë se një ndalim i procedurës ishte antikushtetues. /Albinfo.ch