Lajme

Në Zvicër bien të ardhurat e disponueshme

Rënie prej dy përqind e të ardhurave të disponueshme në Zvicër

Është bërë e ditur se të ardhurat e disponueshme – paratë e mbetura pas shpenzimeve të detyrueshme si primet e sigurimit shëndetësor dhe taksat – po bien në Zvicër.

Thuhet se kostoja e jetesës është bërë një shqetësim i madh në Zvicër, me rritjen e çmimeve që shtrëngojnë buxhetet e shumë njerëzve. Zyra Federale e Statistikave e Zvicrës lëshoi ​​të martën Studimin e Buxhetit të Familjeve, i cili shikon shpenzimet e familjeve në një larmi fushash, shkruan gazeta zvicërane online “The local.ch”.

Të ardhurat vjetore të disponueshme të familjeve ranë nga CHF 7124 në CHF 6984 – një rënie prej dy përqind. Shpenzimet e detyrueshme përbëjnë rreth 30 përqind të të ardhurave mesatare bruto.

Në përgjithësi, familja mesatare zvicerane sjell CHF 9917 në muaj. Nga kjo, mesatarisht rreth 75 përqind vijnë nga të ardhurat nga puna, me 20 përqind të tjera që vijnë nga pensionet dhe pagesa të tjera të sigurimeve shoqërore.

Përafërsisht pesë përqind vijnë nga paratë e bëra nga investimet, ndërsa 1.5 përqind e fundit vijnë nga pagesa e bashkëshortëve.

Shumica e të ardhurave të disponueshme në Zvicër shkojnë drejt strehimit dhe energjisë, me CHF1463 (20 përqind) të shpenzuar në atë zonë.

Po ashtu, familjet zvicerane mesatarisht kursejnë rreth 1414 CHF në muaj, përcjell albinfo.ch.