Lajme

Ngadalësimi i emigracionit godet qiratë në Zvicër

Në vitin 1999, Zvicra nënshkroi një marrëveshje me BE që lejon lëvizjen e lirë të njerëzve midis Zvicrës dhe bllokut evropian. Marrëveshja hyri në fuqi më 2002. Kjo çoi në një rritje të emigracionit në Zvicër, e cila nga ana tjetër përfundimisht çoi në rritje të qirave.

Sidoqoftë, që nga viti 2014 ka pasur një ngadalësim të dukshëm të imigracionit të BE-së në Zvicër. Përveç kësaj, janë ndërtuar shumë shtëpi me qira. Furnizimi i përgjithshëm i pronave me qira tani tejkalon kërkesën, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Një raport i publikuar këtë javë nga Zyra Federale e Strehimit tregon efektin që ngadalësimi i emigracionit ka pasur në qiratë midis 2014 dhe 2019.

Presioni në rënie mbi qiranë shpjegohet pjesërisht me përqindjen më të lartë të qiradhënësve të huaj në krahasim me zviceranët. Në vitin 2019, 87% e të huajve kishin marrë me qira në krahasim me 56% të Zvicrës, përcjell tutje albinfo.ch.

Midis 2014 dhe 2019, qiratë e shtëpive në Zvicër ranë mesatarisht me 1.6%. Në rajonin e liqenit të Gjenevës ato ranë me një mesatare prej 4.2%. Në Ticino ata ranë 6.9%. Edhe në Cyrih, qiraja mesatare ra 1.1%. I vetmi vend ku u rritën qiratë gjatë kësaj periudhe ishte rajoni Mittelland (+ 1.0%).

Sidoqoftë, rënia e imigracionit nuk ka goditur negativisht çmimet e shtëpive në Zvicër. Gjatë katër viteve deri në 2019, çmimet mesatare të shtëpive zvicerane u rritën 8.6%, rreth 2.1% në vit. Çmimi i pronës rritet shumëllojshëm sipas rajonit. Në të gjithë rajonin e Liqenit të Gjenevës ato u rritën me 5.4%. Cyrihu (12.1%) dhe rajoni Mittelland (9.0%) patën ngritjet më të larta. Ticino, ishte rajoni i vetëm ku çmimet e shtëpive ishin në rënie (-1.5%).