Lajme

Nisma e re zvicerane për të kufizuar më tej ndërtimet

Përdorimi i tokës rregullohet në mënyrë rigoroze në Zvicër. Sidoqoftë, një nismë e re, e cila synon të rrisë më tej kufizimet e ndërtimit, së fundmi mblodhi mjaft nënshkrime për t'u kualifikuar për një votë popullore

Nisma, e quajtur “nisma në fshat”, u regjistrua zyrtarisht pasi mblodhi 104,487 nënshkrime të vlefshme, më shumë se 100,000 që duhet të mblidhen brenda 100 ditësh për t’u kualifikuar për një referendum.

Ligji federal për menaxhimin e tokës (LAT / RPG), një ndryshim i mëparshëm ligjor i menaxhimit të tokës i pranuar me referendum nga 62.9% e votuesve zviceranë më 2012, nuk është mjaft i rreptë sipas iniciatorëve të kësaj nisme. Në veçanti ajo lë kantone dhe komuna shumë hapësirë ​​për luhatje dhe është shumë e përqendruar në administrimin e tokës së ndërtueshme, argumentojnë ata, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

“Pro Natura”, “BirdLife Suisse”, “Patrimoine Suisse” dhe “Fondacioni Zviceran për Mbrojtjen e Fshatit” thanë se vitin e kaluar më shumë se 2,000 ndërtesa të reja u ndërtuan në tokë jo të ndërtueshme, nga të cilat 400 ishin shtëpi të reja.

Iniciativa e re është përqendruar më shumë në parandalimin e ndërtimeve në tokë të përcaktuar si të pandërtueshme sesa ligji ekzistues.

Më konkretisht, asnjë ndërtesë e re nuk do të lejohet në tokë jo të ndërtueshme nëse ato nuk ishin të nevojshme për bujqësi ose ndonjë arsye tjetër të rëndësishme. Ndërtesat bujqësore nuk do të lejohen të shndërrohen në ndërtesa banimi ose afarizmi jo-bujqësor dhe asnjë tokë që përmban ndërtesa bujqësore nuk do të lejohet të rivendoset në përdorim jo-bujqësor. Për më tepër, ndërtesat jo-bujqësore nuk mund të zgjeroheshin.