Lajme

Niveli 4 i alarmit: Vala e të nxehtit u shtri në pellgun e liqenit të Gjenevës

MeteoSwiss ka zgjeruar alarmin e valës së të nxehtit në 4 nga 5 për pellgun e Liqenit të Gjenevës të dielën, që do të thotë se qytetet e Gjenevës dhe Lozanës janë klasifikuar tani si në rrezik të lartë. Temperaturat mbi 36 gradë janë regjistruar në Zvicrën frëngjishtfolëse gjatë pasdites, shkruan RTS, përcjell albinfo.ch.

Zyra meteorologjike njoftoi se një stuhi ende shpërtheu “në një mënyrë disi befasuese” të dielën vonë pasdite mbi vargmalin Jura.

Çrregullime të mundshme fizike

Nivel 4 do të thotë se temperaturat e larta mund të shkaktojnë probleme të qarkullimit ose shqetësim fizik.

Personat më të rrezikuar këshillohen të adoptojnë sjellje adekuate për t’u mbrojtur nga të nxehtit, veçanërisht gratë shtatzëna, fëmijët e vegjël, të moshuarit dhe të sëmurët.
Pjesa tjetër e vendit mbetet në nivel alarmi 3 nga 5, pra një rrezik i theksuar. Ky alarm për valën e të nxehtit është në fuqi deri të enjten, por MeteoSwiss specifikon se pragjet e tjera mund të arrihen në ditët në vijim në rajone të tjera, si në luginën e Rhône dhe në brigjet e liqenit Neuchâtel. Situata do të rivlerësohet të hënën dhe do të rritet niveli i alarmit nëse është e nevojshme.

Një ftohje nate, gjithnjë e më pak e theksuar

Sipas njoftimit, arsyeja pse është ngritur niveli i alarmit, është pasi ndërsa netët kanë qenë ende relativisht të freskëta në veri të Alpeve ditët e fundit, ftohja e natës është gjithnjë e më pak e theksuar.

Në të vërtetë, me masën e ajrit shumë të nxehtë që ngec mbi Zvicër dhe lagështinë në rritje, temperaturat minimale po rriten me kalimin e ditëve. Dhe është po aq shpesh pranë liqeneve që regjistrohen temperaturat më të larta minimale, veçanërisht rreth liqenit të Gjenevës. Për rrjedhojë, duke qenë se temperaturat mesatare ditore nuk zbritën nën 27 gradë për tre ditë radhazi në pellgun e liqenit të Gjenevës, u ngrit niveli i alarmit.

Ndër të tjera, bëhet e ditur se avullimi i dherave dhe bimëve ka qenë shumë i theksuar ditët e fundit me diell maksimal dhe temperatura shumë të larta. Duke qenë se reshjet kanë mbetur të pakta javët e fundit, thatësira po bëhet shumë e dukshme në bimësi. Ky është veçanërisht rasti në Gjenevë ku shumë pemë kanë filluar të humbasin gjethet e tyre.

Rifreskim i mundshëm të premten

Megjithatë, kjo periudhë përvëluese duhet të përfundojë të premten. Ardhja e një depresioni nga Ishujt Britanikë duhet të shkaktojë një rënie të temperaturës shoqëruar me reshje në fund të javës. Por trajektorja e këtij depresioni është ende e paqartë dhe nuk mund të përjashtohet një zgjatje e valës së të nxehtit.