Lajme

Normat e hipotekave afatgjata po rriten në Zvicër

Gjatë viteve të fundit, normat e interesit të hipotekës kanë qenë jashtëzakonisht të ulëta në Zvicër. Megjithatë, që nga mesi i dhjetorit 2021 ato janë rritur dhe janë në nivelet e parë të fundit në 2018.

Sipas të dhënave të fundit të mbledhura nga gazeta “Finanz und Wirtschaft”, normat e interesit të hipotekave zvicerane janë 0.25 pikë përqindje më të larta se një muaj më parë. Normat udhëzuese 10-vjeçare në bankat e mëdha si Credit Suisse dhe Raiffeisen tani janë mbi 1.6%, sipas gazetës. Normat e interesit janë rritur edhe për kreditë me afat të shkurtër, përcjell albinfo.ch.

Bankat janë bërë më të kujdesshme për shkak të rritjes së inflacionit. Normat më të larta të interesit në tregjet e kapitalit po rrjedhin drejt normave të hipotekave.

Jan Schwalbe, kryeredaktor në “Finanz und Wirtschaft”, pret që disa pronarë të shtëpive mund të jenë nervozë duke menduar për periudhën rreth vitit 2008 kur normat e normave të hipotekës 10-vjeçare shkuan afër 5%. Megjithatë, Schwalbe nuk pret të shohë norma 10-vjeçare në 5% ose 4% apo edhe 3% në Zvicër në vitet e ardhshme. Kjo do të kërkonte kërcime të mëdha në normat bazë të interesit, të cilat ai nuk e pret.

Sipas Schwalbe, kostoja e mbylljes së kostove të hipotekës për 10 vjet është ende shumë e ulët. Dhe bankat duhet të jenë në gjendje të shkurtojnë normat 10-vjeçare në mes 1.2% dhe 1.3% për një hipotekë prej 1 milion CHF me pak nxitje. Huadhënës të tjerë, si kompanitë e sigurimeve, shpesh ofrojnë tarifa edhe më të ulëta.

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI