Lajme

NZZ: Prokurori publik i Cyrihut hap hetimin për racizëm

Prokurori publik i Cyrihut hap hetimin për racizmin e mundshëm pas videos së fushatës.

Edhe pse Partia Zvicerane e Popullit humbi disa vende në Dhomën e Përfaqësuesve, në zgjedhjet e fundit, ende mbetet partia më e madhe.

Ishte një video e fushatës zgjedhore e tërhequr nga YouTube për shkeljen e politikës së saj të gjuhës së urrejtjes, e cila është bërë objekt i një hetimi nga zyra e prokurorit publik të Cyrihut.

Sipas gazetës gjermane NZZ, zyra e prokurorit publik të Cyrihut filloi një hetim penal të hënën e kaluar ndaj personave të panjohur të dyshuar për shkeljen e ligjeve për diskriminimin racor.

SVP e postoi atë në platforma të ndryshme të mediave sociale në 3 tetor 2019. YouTube bllokoi videon më 9 tetor, dy javë para zgjedhjeve parlamentare. Partia më e madhe politike e Zvicrës mbrojti videon, me kreun e kapitullit të SVP të Cyrihut, duke argumentuar se nuk ishte racist, por më tepër pjesë e një “fushate informative”.

Shërbimi i mediave eritrean në Zvicër hapi një ankesë penale kundër SVP-së për videon në mes të tetorit.

SVP ka një histori të përdorimit të mesazheve dhe analogjive provokuese për të mbështetur mbështetje gjatë zgjedhjeve. Në zgjedhjet më të fundit parlamentare, partia tërhoqi kritikat për shfaqjen e një molle të ngrënë nga krimbat që zbukurojnë ngjyrat e Bashkimit Evropian dhe të partive të tjera kryesore politike, përcjell albinfo.ch.