Lajme

OBSH mbledh ekspertët për të vlerësuar nëse Lija e Majmunit është urgjencë ndërkombëtare

Rezultatet e këtyre diskutimeve nuk priten deri të premten.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) do të mbledhë një takim ekspertësh për të vlerësuar nëse përhapja e lisë së majmunëve duhet të konsiderohet një urgjencë e shëndetit publik me shqetësim ndërkombëtar.

Ekspertët e pavarur do të shqyrtojnë nëse bota duhet të ndërgjegjësohet për një kërcënim shëndetësor në rritje.

Përcaktimi i një emergjence shëndetësore globale nuk ka pasoja praktike të menjëhershme përveçse t’i bëjë qeveritë dhe publikun më vigjilent.

OBSH e shpalli koronavirusin e ri një emergjencë globale të shëndetit publik më 30 janar 2020, transmeton Dpa, përcjell Albinfo.ch

Komiteti i lisë së majmunëve i organizatës shëndetësore të Kombeve të Bashkuara përbëhet nga një duzinë shkencëtarësh.

Edhe pse sëmundja qarkullon në Afrikë prej vitesh, ajo ka shkaktuar bujë ndërkombëtarisht me shpërthimin e saj të fundit në disa vende ku nuk është parë kurrë më parë.

Sëmundja transmetohet përmes kontaktit fizik.

Zyrtarët mjekësorë thonë se shpërthimi duket se është i përqendruar mes burrave që kanë pasur kontakt seksual me shumë burra të tjerë.

Megjithëse sëmundja mund të jetë vdekjeprurëse, ajo është e trajtueshme dhe zakonisht ka mbijetuar, megjithëse me një fazë të shpërthimeve të bezdisshme të lëkurës.

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI