Lajme

Pandemia lë pasoja në sektorin e bujqësisë në Zvicër

Një e treta e tokës bujqësore është tashmë e degraduar

Rruga përpara përfshin një kombinim të qasjeve natyrore, artificiale dhe të teknologjisë së lartë, sipas ekspertëve kryesorë të bujqësisë dhe konsumatorit në Zvicër, transmeton albinfo.ch.

Pandemia e Covid-19 ka nxjerrë në pah shumë dobësi në sistemin ushqimor global dhe mund të paraqesë një dritare unike për reforma. Mënyra përpara përfshin një kombinim të qasjeve natyrore, artificiale dhe të teknologjisë së lartë, sipas ekspertëve kryesorë të bujqësisë dhe konsumatorit.

“Ajo që mësojmë nga tronditja e pandemisë është se ne tashmë jemi ulur thellë në një sistem ushqimi të prishur”, tha David Bosshart nga Instituti Gottlieb Duttweiler (GDI) për studime ekonomike dhe sociale, me qendër afër Cyrihut.

Bllokimi global shkaktoi përçarje të konsiderueshme në zinxhirët e furnizimit të ushqimit në një nivel ndërkombëtar dhe lokal, sipas Organizatës së KB dhe Ushqimit dhe Bujqësisë, transmeton tutje albinfo.ch.

 

Në Zvicër, sektori i hotelerisë, restorantet dhe hotelieria u zhduk brenda natës, së bashku me tregjet e fermerëve për prodhime të freskëta, duke i shkëputur furnizuesit e vegjël nga klientët e tyre, shkruan swissinfo.ch.

Me punëtorët bujqësorë migrantë të paaftë për të udhëtuar, prodhimet e freskëta grumbullohen në fermat nga Bangladeshi në Shtetet e Bashkuara. Ndërkohë thertoret funksiononin me kapacitet të zvogëluar dhe bimët për përpunimin e mishit kudo u bënë pikat e nxehta për infeksionin Covid-19.

Pista e gabuar

Në një diskutim në internet për të ardhmen e ushqimit të organizuar nga GDI, Bosshart shpjegoi se sistemi zviceran aktual ishte në rrugën e gabuar. Kjo është veçanërisht shqetësuese, sepse sistemi duhet vazhdimisht të rrisë prodhimin për të ushqyer një popullsi në rritje globale. Deri në vitin 2050, vlerësohet se do të duhet të rrisim vëllimin e prodhimit të ushqimit me 50%.

Vazhdimi në rrugën e tanishme do të thotë se “pyjet dhe savanat do të zhveshen dhe rivarrosen në tokë të punueshme, ekosistemet do të humbasin dhe teknikat intensive të bujqësisë monokulturore do të degradojnë më shumë tokë”, tha ai.

Një e treta e tokës bujqësore është tashmë e degraduar. Përveç pasojave negative për mjedisin, një ndikim i tillë i rëndë bujqësor në botën natyrore rrit rrezikun e transferimit të sëmundjeve nga jeta e egër në bagëti dhe nga kafshët te njerëzit. /Albinfo.ch