Lajme

Parlamenti zviceran i përgjigjet nismës për rritjen e moshës së pensionit

Këshilli Federal ka thënë se rritja e moshës së pensionit nuk do të mjaftojë për të kursyer financat e pensioneve

Popullsia e moshuar e Zvicrës po dëmton shëndetin e ardhshëm financiar të sistemit të saj shtetëror të pensioneve, një sfidë me të cilën përballet pjesa më e madhe e botës.

Një numër politikanësh zviceranë besojnë se pensionimi i mëvonshëm është mënyra e vetme për të përballuar me kuptim këtë çështje.

Andri Silberschmidt, një anëtar i PLR/FDP në Cyrih, së bashku me të tjerë, ka nisur një iniciativë për të rritur moshën e pensionit me një vit në 66 dhe për ta indeksuar atë në jetëgjatësinë mesatare. Këtë javë, Parlamenti diskutoi planin, përcjell albinfo.ch.

Kur përballet me një iniciativë ose referendum të mundshëm, Parlamenti ose mund ta mbështesë atë, ose ta refuzojë atë dhe të ofrojë një kundërpropozim. Nëse nismëtarët e pëlqejnë kundërpropozimin, ata mund të vendosin ta pranojnë atë dhe të anulojnë referendumin. Këtë javë, parlamenti hodhi poshtë nismën, por votoi ngushtë në favor (93 kundër 92) për të dalë me një kundërpropozim, një fije shprese se mund të arrihet përparim në një çështje të vështirë.

Kundërpropozimi, i cili mbetet i papërcaktuar, do të shikojë mundësinë e kufizimit të shumës së parave të shpenzuara për pensionet shtetërore, një lloj frenimi i shpenzimeve.

Silberschmidt iu përgjigj një sërë pyetjesh mbi iniciativën në një intervistë me SRF. Në temën e njerëzve me punë fizike që punonin më gjatë, ai mendonte se në atë moshë shumica e njerëzve do të ishin larguar nga këto punë.

Në lidhje me mundësinë e vendosjes së moshës së pensionit në bazë të numrit të viteve të punuara në vend të moshës, Silberschmidt ra dakord se ishte një ide që ia vlente të diskutohej. Megjithatë, një epokë universale me përjashtime do të ishte më e thjeshtë sipas tij.

Kur u pyet nëse një moshë më e lartë e pensionit do ta zhvendoste problemin thjesht te sigurimi i papunësisë, politikani i ri shpjegoi se papunësia është përgjithësisht më e ulët midis moshës 50 dhe 65 vjeç. Ekziston një problem diskriminimi ndaj atyre që janë afër moshës së pensionit. Por sipas Silberschmidt, ky është një problem më vete që duhet adresuar. Përveç kësaj, Zvicra po vuan nga mungesa e punëtorëve, tha ai, përcjell tutje albinfo.ch.

Këshilli Federal ka thënë se rritja e moshës së pensionit nuk do të mjaftojë për të kursyer financat e pensioneve. Për Silberschmidt kjo nuk e ndryshon argumentin. Pa pensionin e mëvonshëm, taksat për financimin e pensioneve do të duhet të rriten edhe më tej.

Në pyetjen nëse një kundërpropozim për të përmbajtur kostot e pensioneve shtetërore mund të mjaftonte që ata të tërhiqeshin nga një referendum, Silberschmidt ishte jokomitues.