Lajme

Kush është kundër reformës së pensioneve zvicerane

Një sfidë tjetër e pensioneve që qeveria po përpiqet të shmangë është rritja e jetëgjatësisë

Siç pritej, këtë javë, partitë politike dhe sindikatat me prirje të majtë të Zvicrës njoftuan nisjen e një votimi për të goditur planin e reformës së pensioneve lidhur me punën, të pranuar nga qeveria javën e kaluar, raportoi RTS, përcjell albinfo.ch.

Plani i qeverisë, i cili pasqyron matematikën sfiduese të financimit të pensioneve në nivelin e tyre aktual përballë një popullsie në plakje, në thelb kërkon që shumica e punëtorëve të paguajnë më shumë dhe të marrin më pak. Ajo gjithashtu detyron disa që aktualisht i shpëtojnë zbritjeve të pagave të pensioneve t’i paguajnë ato, diçka që krijon dhimbje afatshkurtër për përfitime afatgjata, në formën e një pensioni më të lartë të lidhur me punën, përcjell tutje albinfo.ch.

Një sfidë tjetër e pensioneve që qeveria po përpiqet të shmangë është rritja e jetëgjatësisë. Jetëgjatësia në 65 vjeç, mosha e pensionit shtetëror të Zvicrës, ishte 19.9 vjet për burrat dhe 22.7 për gratë në vitin 2021. Kjo do të thotë që një burrë mesatarisht do të kalonte 31% të jetës së tij të rritur (pas 20 vjeç) në pension. E njëjta përqindje për një grua mesatare është 34%. Nëse tendencat e fundit vazhdojnë, këto përqindje do të rriten.

Duke pasur parasysh koston e pashmangshme financiare personale të ndryshimeve, qeveria priste që plani i saj të kundërshtohej me votim. Ankesa kryesore e bërë nga organizatorët e votimit është se do të kërkojë që punëtorët të punojnë më shumë për pensione më të ulëta. Ata gjithashtu argumentojnë se rritja e fundit e normave të interesit mund të lejojë norma më të larta të pensionit në të ardhmen – plani ul normën e pensionit nga 6.8% në 6.0%.

Organizatorët kanë afat deri më 6 korrik 2023 për të mbledhur 50,000 nënshkrimet e nevojshme për të nisur një referendum që synon të zhbëjë vendimet qeveritare.