Lajme

Parlamenti zviceran premton fonde shtesë për turizmin

Industria e turizmit në Zvicër ka të ngjarë të marrë më shumë subvencione qeveritare sesa ishte planifikuar fillimisht gjatë katër viteve të ardhshme.

Në përputhje me Senatin, Dhoma e Përfaqësuesve të mërkurën ra dakord të ndajë 230 milionë CHF (230 milionë dollarë) për agjencinë përgjegjëse për promovimin e lidhjes turne-të jashtme në vend, përcjell albinfo.ch.

Sidoqoftë, qeveria kishte dashur të shpenzonte vetëm 220,5 milionë CHF.

Ministri i Ekonomisë, Guy Parmelin, argumentoi se qeveria tashmë kishte rritur kontributin e rregullt nga periudha aktuale katërvjeçare dhe se përveç kësaj, industria po përfitonte nga programe speciale dhe stimuj financiarë, duke përfshirë një normë të reduktuar të taksës së vlerës së shtuar (TVSH).

Industria e turizmit kontribuon rreth 2.9% të produktit të brendshëm bruto të vendit (PBB) dhe punëson rreth 175.500 njerëz, sipas të dhënave zyrtare.

Parlamenti gjithashtu ra dakord të rritë një pagesa prej 30 milionë CHF për një agjenci që promovon inovacionin, bashkëpunimin dhe kërkimin shkencor në fushën e turizmit. Qeveria fillimisht kishte caktuar rreth 23 milionë CHF gjatë katër vjetët e ardhshme, përcjell tutje albinfo.ch.

Miratimi parlamentar erdhi gjatë një debati të vazhdueshëm në lidhje me një paketë masash promovimi për industrinë zvicerane, duke përfshirë një nxitje për sektorin e eksportit.

Kundërshtarët paralajmëruan kundër rritjes së shpenzimeve qeveritare, ndërsa mbështetësit argumentuan se kompanitë e vogla dhe të mesme në veçanti vuanin nga paqartësitë mbi ekonominë globale dhe frangu i fortë zviceran.

Në total, qeveria dëshironte të shpenzonte pak më shumë se 373 milionë CHF për subvencione, por dhomat parlamentare kanë shtyrë kontributet në 390 milionë CHF, përcjell albinfo.ch.