Lajme

Përgatitet krijimi i euros digjitale

Euroja digjitale do të jetë e disponueshme për konsumatorët në zonën e euros për të bërë pagesa online dhe offline, për shembull, përmes telefonave inteligjentë ose orëve inteligjente.

Ai ndryshon nga pagesat me kartë debiti dhe krediti.

Në projektligjin e ekzekutivit të Bashkimit Evropian, komisioni thekson se digjitalizimi karakterizon gjithnjë e më shumë jetën në Evropë.

Evropianët po përdorin gjithnjë e më shumë monedha digjitale private për transaksionet e tyre.

Por, monedha e bankës qendrore në formën e kartëmonedhave dhe monedhave nuk mund të përdoret për pagesat online dhe për këtë arsye është e nevojshme të futet një formë e re e monedhës zyrtare, që mund të përdoret për këto pagesa dhe është gjithashtu pa rrezik.

Për disa kohë, Banka Qendrore Evropiane (BQE) ka hetuar futjen e eurod digjitale si reagim ndaj rritjes së kriptomonedhave, si Bitcoin dhe Ether, transmeton dpa përcjell albinfo.ch.

Në mesin e korrikut të vitit të kaluar, BQE-ja vendosi t’i çojë përgatitjet e saj në një nivel tjetër me një hetim dyvjeçar për teknologjinë dhe mbrojtjen e të dhënave, që filloi në tetor të vitit të kaluar.

Këshilli Drejtues i BQE-së do të vendosë këtë tetor, nëse duhet të nisë një fazë hyrëse për zhvillimin dhe testimin e euros digjitale.

Euroja digjitale nuk do të zëvendësojë paratë aktualisht në qarkullim, ndërsa pritet të prezantohet në vitin 2026.