Lajme

Perlat shqiptare: Një mbrëmje magjepsëse në Neuchâtel për Festën e muzikës

Ngjarja "Perlat shqiptare" jo vetëm që festoi Ditën e Muzikës, por gjithashtu forcoi lidhjet kulturore dhe miqësore midis komunitetit shqiptar dhe atij zviceran

Më 21 qershor, qyteti i Neuchâtel u transformua në një qendër të gjallë të kulturës dhe muzikës shqiptare gjatë mbrëmjes klasike “Perlat shqiptare.” Ngjarja, organizuar nga Accents Lyriques, në bashkëpunim me Ambasadën e Shqipërisë në Bernë dhe Shoqatën Kulturore Swiss Albania Event, u mbajt me rastin e Festës së Muzikës dhe tërhoqi vëmendjen e diplomatëve, artistëve, afaristëve dhe dashamirësve të muzikës.

Teuta Nicolet-dit-Felix – Foto: ©Rromir Imami

Një nder i veçantë ishte prania e trupit diplomatik shqiptar, kryesuar nga ambasadori Mustafa Nano dhe zonja e tij Migena Laska, së bashku me sekretarin e parë Valon Gashi dhe diplomatja Monika Zguro. Ngjarjen e nderoi gjithashtu ambasadorja e Zvicrës në Tiranë, zonja Ruth Huber, dhe bashkëshorti i saj, Alfred Gugler, si dhe ish-përfaqësues të Ambasadës së Zvicrës në Tiranë.

Abigiela Voshtina  – Foto:©Rromir Imami

Mbrëmja u hap nga presidenti i Accents Lyriques, Yves Nicolet dhe presidentja e Swiss Albania Event, Aina Hoti, të cilët përcollën thirrjen e iniciativës së shoqatës në dobi të Misionit Nënë Tereza në Nigeri. Ky mesazh solidariteti dhe përkushtimi ndaj humanizmit u mirëprit me duartrokitje të zjarrta nga të gjithë të pranishmit.

Herida Duro  – Foto:©Rromir Imami

Në vijim, skena iu la artistëve të ftuar nga Shqipëria dhe atyre të huaj me origjinë shqiptare. Sopranoja Teuta Nicolet-dit-Felix, violinistet Abigiela Voshtina dhe Cecile Carrière, violistja Herida Duro dhe violonçelisti Mario Guralumi performuan një përzgjedhje të mrekullueshme të melosit shqiptar. Interpretimet e tyre krijuan një atmosferë të paharrueshme, duke rikthyer në jetë tingujt tradicionalë që prekin shpirtin dhe emocionet.

Cecile Carrière – Foto: ©Rromir Imami

Një moment kulmor ishte performanca e sopranos Teuta Nicolet-dit-Felix, e cila, e shoqëruar nga tingujt e instrumenteve, na ktheu pas në kohë me këngë që prekin thellë. Melodia e instrumentistëve dhe interpretimet e tyre sollën ndjenja të thella emocionale, duke rikujtuar traditat dhe ndjesitë e pasura të muzikës shqiptare.

Mario Guralumi – Foto: ©Rromir Imami

Pjesëmarrësit patën mundësinë të shijojnë një aperitiv me shije krejtësisht shqiptare falë zonjës Valbona Ramosaj dhe të degustojnë verën “Sheshi i Bardhë” nga kantina Lundra, sponsorizuar nga Muelhaupt. Këto shije plot kujtime ofruan një përvojë të plotë mikpritjeje të kulturës shqiptare.

Një aspekt i veçantë i mbrëmjes ishte prania e fotografit të njohur, Rromir Imami, i cili dokumentoi çdo moment magjepsës të ngjarjes me talentin e tij të veçantë në fotografi.

Ngjarja “Perlat Shqiptare” jo vetëm që festoi Ditën e Muzikës, por gjithashtu forcoi lidhjet kulturore dhe miqësore midis komunitetit shqiptar dhe atij zviceran. Duke promovuar artin, kulturën dhe solidaritetin ndërkombëtar, kjo ngjarje ishte një dëshmi e gjallë e pasurisë kulturore dhe muzikore të Shqipërisë.

Organizatorët, po ashtu, falënderuan sponsorët që mbështetën këtë mbrëmje, duke kontribuar në suksesin dhe ngrohtësinë e kësaj ngjarjeje të veçantë: Ville de Neuchâtel, Solhaus, Vittrerie Schleppy, dhe agjencinë e njohur të medias dhe komunikimit në kantonin e Neuchâtel “Neue.”

Raportuar për albinfo.ch, kjo ngjarje mbetet një moment i paharrueshëm në kalendarin kulturor të Neuchâtel, duke na rikujtuar fuqinë e muzikës për të bashkuar njerëzit dhe kulturat.