Lajme

Përpjekja zvicerane për rivendosjen e marrëdhënieve me BE-në, pa “bazë të pranueshme”

Një propozim i ri zviceran për të ardhmen e marrëdhënieve dypalëshe me Bashkimin Evropian përballet me një betejë të vështirë në Bruksel, shkruan albinfo.ch.

Të mërkurën, kryenegociatorja e Zvicrës, Livia Leu, u takua me Juraj Nociar të Komisionit Evropian për të çuar përpara diskutimin pasi zviceranët ndërprenë negociatat për një marrëveshje kornizë gjithëpërfshirëse pothuajse saktësisht një vit më parë.

“Dallime të rëndësishme mbeten për t’u diskutuar. Zvicra është e përkushtuar për të gjetur zgjidhje së bashku”, tha Leu në Twitter pas takimit.

Në vitin 2021 Zvicra ndërpreu në mënyrë të njëanshme negociatat për një marrëveshje kornizë për të zëvendësuar më shumë se 120 marrëveshje dypalëshe që kanë rregulluar marrëdhëniet për dekadat e fundit. Kjo çoi në një përkeqësim të marrëdhënieve midis Bernës dhe Brukselit. Takimi i së mërkurës shënoi takimin e dytë eksplorues mbi një propozim të ri zviceran të referuar si “Bilateral 3”. Ajo u ndërtua nga qeveria zvicerane për të zëvendësuar marrëveshjen kornizë të dështuar. Në fund të shkurtit, Këshilli Federal tha se donte “një paketë të re për marrëdhëniet e ardhshme” me BE-në.

Për BE-në, shumë pyetje mbetën pa përgjigje. Në këtë fazë, Komisioni Evropian nuk është në gjendje të vendosë nëse propozimi i Këshillit Federal përbën një “bazë të pranueshme” për negociatat.

BE-ja dëshiron “të gjejë një zgjidhje sistematike” që zbatohet në mënyrë të barabartë për të gjitha marrëveshjet që do të ishin mbuluar nga marrëveshja kuadër, shkruan tutje albinfo.ch.

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI