Lajme

Politikanët bëjnë thirrje për thjeshtëzim të natyralizimit të të huajve

Të huajt e gjeneratës së tretë që jetojnë në Zvicër duhet të jenë në gjendje të bëhen më lehtë zviceranë, sipas Dhomës së Përfaqësuesve, e cila të martën votoi për të pranuar një iniciativë parlamentare nga komisioni përgjegjës.

Çështja tani shkon në dhomën tjetër parlamentare, Senatin, i cili deri më tani e ka hedhur poshtë nismën.

Që nga 15 shkurti 2018, njerëzit, gjyshërit e të cilëve erdhën në Zvicër dhe që kanë lindur në vend, kanë mundur të përfitojnë nga një proces natyralizimi “i lehtësuar”, i cili është më pak kufizues dhe redukton pengesat administrative. Kjo u miratua gjerësisht nga votuesit në shkurt 2017, raporton swi, përcjell Albinfo.ch.

Megjithatë, parlamentarja Corina Gredig, kryetare e komisionit, tha se nga 25,000 personat e kualifikuar të moshës nëntë deri në 25 vjeç, vetëm 10% kishin aplikuar për natyralizim.

Sipas një studimi të fundit, ligji vendos shumë pengesa në rrugën e atyre që kërkojnë natyralizim. Kjo duhet të korrigjohet, sipas Dhomës së Përfaqësuesve.

Nëse nuk bëhet asgjë, do të duhen më shumë se 30 vjet që gjenerata e tretë e të huajve të natyralizohet në Zvicër në një mënyrë të thjeshtë, shpjegoi Gredig.

Kjo nismë parashikon, për shembull, që kur bëhet fjalë për natyralizimin, duhet të merret parasysh vendlindja, të zgjerohet lloji i titullit të vendbanimit të kërkuar dhe të zgjerohet fusha e sistemit arsimor që merret parasysh. Gjithashtu, procedura administrative për gjetjen e dokumenteve të kërkuara për aplikim duhet të thjeshtohet./Albinfo.ch