Tematike

Presidenti i ri, Berset, vizitën e parë ndërkombëtare e bën në Austri

Në takimet e ndara me presidentin dhe me kancelarin austriak, në qendër të bisedimeve do të jenë çështjet që lidhen me marrëdhëniet bilaterale dhe ato të politikës evropiane të Zvicrës

Udhëtimin e parë zyrtar në cilësinë e presidentit të Konfederatës, Alain Berset do ta bëjë javën e ardhsme në Vjenë. Me vizitën në Austri, ai vazhdon traditën të cilën Zvicra dhe Austria e kultivojnë për të bërë vizita të ndërsjella në fillim të vitit në nivelin presidencial. Përveç me presidnetin federal të Austrisë, Alexander Van der Bellen, Berset do të takohet më 9 janar, e martë, me kancelarin e ri federal, Sebastian Kurz.

Për të hënën janë planifikuar bisedime me përfaqësues të organizatave ndërkombëtare që kanë selinë në Vjenë, thuhet në një komunikatë nga Zyra Presidenciale.

Në takimet e ndara me presidentin dhe me kancelarin austriak, në qendër të bisedimeve do të jenë çështjet që lidhen me marrëdhëniet bilaterale dhe ato të politikës evropiane të Zvicrës, shkruan albinfo.ch. Austria, në gjysmën e dytë të vitit 2018 meerr kryesimin e Këshillit të BE-së.

Në takimin me homologun e tij, presidentin austriak Van der Bellen, do të jetë e pranishme edhe ministrja e re e shëndetësisë dhe punëve sociale, Beate Hartinger-Klein. Është planifikuar po ashtu edhe një takim me ministrin e kulturës dhe të çështjeve evropiane, Gernot Blümel.

Të hënën presidenti i Konfederatës së Zvicrës, Alain Beerset do të takohet me katër përgjegjës të organizatave ndërkombëtare që kanë selinë në Vjenë: Juri Fedotow,  Yukiya Amano , Thomas Greminger  dhe Harlem Désir.

Për përmbyllje të vizitës është planifikuar vizita e ekspozitës së piktorit të njohur zviceran të shekullit 19, Ferdinand Hodler në “Leopold Museum”. Në cilësinë e tij si ministër i kulturës, Berset kishte marrë gjatë vitit 2017 patronatin mbi këtë ekspozitë së bashku me ish ministrin austruak, Thomas Drozda. Bëhet fjalë për ekspozitën deri tash më të rëndësishme të piktorit zviceran në Vjenë, qytet ky në të cilin ai ka bërë depërtimin përfundimtar në skenën ndërkombëtare të artit.