Lajme

Berna, kryeqyteti i tretë ‘më i shëndetshëm’ në Evropë

Kur bëhet fjalë për cilësinë e ajrit, cilësinë e jetës, përqindjen e PBB-së të shpenzuar për kujdesin shëndetësor dhe që kanë jetëgjatësinë më të lartë, Berna kryeson në këtë aspket

Sipas informacioneve të fundit, kryeqyteti zviceran, Berna, u njoftua këtë javë se i takon vendi i tretë në listën e qyteteve më të shëndetshme të Evropës, transmeton albinfo.ch.

Nga opsionet e transportit publik deri te stabiliteti, Zvicra nuk është aq neutrale kur bëhet fjalë për kryesimin e të gjitha llojeve të renditjes.

Një listë e lëshuar këtë javë nga shërbimi i kujdesit shëndetësor në internet ‘Treated’ e ka vendosur kryeqytetin zviceran, Bernën, në vendin e tretë në listë kur bëhet fjalë për kryeqytete të shëndetshme, shkruan ‘The local”.

Nga ajri i pastër dhe uji, deri te emetimet e ulëta të CO2 dhe cilësia më e lartë e jetës më shumë se çdo qytet i anketuar, Berna ka fituar vendin e tij në listë.

Po ashtu, në këtë renditje ishin rreth 46 kyeqytete, ndërkohë që Berna u mund nga Kopenhaga (i pari) dhe Vjena (i dyti).  Baku në Azerbajxhan renditet i fundit në listë, i ndjekur nga afër nga Moska dhe Bukureshti.

Duhet theksuar se studimi shikoi një sërë faktorësh që u morën parasysh:

Këto ishin kostoja e anëtarësimit në palestër, jetëgjatësia, cilësia e ajrit, cilësia e ujit, cilësia e jetës, shpenzimi i shëndetit, kostoja e perimeve, emetimet e CO2, lehtësia e ecjes ose çiklizmit dhe disponueshmëria e hapësirave të gjelbërta.

Berna kryesoi listën kur bëhet fjalë për cilësinë e ajrit, cilësinë e jetës, përqindjen e PBB-së të shpenzuar për kujdesin shëndetësor dhe që kanë jetëgjatësinë më të lartë.

Berna renditej dobët për kostot e klubeve të fitnesit dhe ishte qyteti i dytë më i shtrenjtë në Evropë që bleu fruta dhe perime. /Albinfo.ch.