Lajme

Pse mund të ndalohesh nga policia në Zvicër

Është e vetëkuptueshme që ju nuk dëshironi të tërhiqni vëmendjen e oficerëve të zbatimit të ligjit, pavarësisht nga kombësia juaj. Ja çfarë duhet të dini për arsyet që mund të ndaleni në Zvicër

Një gjë që duhet të dini është se në shumë raste të pyeturit nga policia nuk ka të bëjë fare me kombësinë tuaj.

Për shembull, ju mund të ndaleni gjatë vozitjes (së bashku me shoferë të tjerë) për një kontroll të rastësishëm të identitetit dhe të maturisë, ose mund t’ju bëhen pyetje sepse keni qenë dëshmitarë të një krimi ose një aksidenti rrugor, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Në të dyja këto raste, nuk keni asgjë për t’u shqetësuar – me kusht që të jeni në Zvicër ligjërisht dhe të mos keni kryer vetë ndonjë shkelje.

Një situatë tjetër mund të lindë nëse dikush ju raporton si shkelës të ligjit. Pavarësisht nëse jeni fajtor apo i pafajshëm, policia do t’ju duhet t’ju marrë në pyetje për të zbuluar nëse akuzat kundër jush janë të vërteta.

Ky është pa dyshim një proces i pakëndshëm, përmes të cilit duhet të kaloni, edhe nëse jeni të pafajshëm për të gjitha akuzat. Nëse kjo ju ndodh, shkoni në stacionin e policisë kur të thërrasin, sillni çdo dokument përkatës që ju nevojitet dhe përgjigjuni çdo pyetjeje me vërtetësi – ashtu siç do të bënit në vendin tuaj.

Nëse nuk jeni mjaftueshëm të aftë në gjuhën e kantonit tuaj, informoni policinë para kohe dhe ajo do të sigurojë një përkthyes.

Në varësi të mënyrës se si evoluon çështja, mund t’ju duhet një avokat për t’ju përfaqësuar, të cilin gjykata do ta caktojë pa pagesë nëse nuk jeni në gjendje ta përballoni vetë dhe nuk keni sigurim ligjor, përcjell tutje albinfo.ch.

A ka situata kur mund të jeni në shënjestër konkretisht sepse jeni i huaj?

Po, dhe këta janë skenarët e mundshëm:

Në rrugë

Jeni duke drejtuar një makinë me regjistrim të huaj, që korrespondon me një automjet që kërkohet nga policia. Në një rast të tillë ju do të tërhiqeni dhe do të kontrolloheshin dokumentet tuaja për të verifikuar identitetin tuaj.

Jeni në Zvicër ilegalisht dhe jeni kapur

Nëse kjo ndodh, policia do t’ju trokasë në derën tuaj dhe ka të ngjarë t’ju jepet një periudhë e caktuar kohore që të largoheni nga vendi ose të përballeni me dëbimin.

Ju jeni të kërkuar nga kombi juaj i origjinës për krimet që keni kryer atje

Policia zvicerane do t’ju ekstradojë përsëri në vendin tuaj. (Megjithatë, Zvicra nuk ekstradon për vepra politike, të tilla si përçarje, për shembull, por vetëm për vepra penale).

Ka edhe situata të tjera kur mund të jeni duke shkelur ligjin, qoftë edhe pa dashje.

Ju vozitni në një autostradë zvicerane pa një afishe

Ndryshe nga Italia, Franca dhe shumë vende të tjera, Zvicra nuk ka tarifa – domethënë rrugë ku duhet të ndaloni dhe të paguani për përdorimin e rrugës.

Në vend të kësaj, ajo ka një vinjetë autostrade, e blerë çdo vit, për 40 franga.

Nëse nuk e keni të vendosur në xhamin e përparmë dhe ndaloheni nga policia, mund të gjobiteni me 200 franga.

Në të njëjtën mënyrë, mund të gjobitesh për moszbatimin e një morie rregullash të tjera të drejtimit të automjetit, duke përfshirë disa me të vërtetë të çuditshëm, si ngrënia e brioshit pas timonit të makinës ose heqja e këmbëve nga pedali gjatë biçikletës.

Mosriciklimi / asgjësimi i plehrave tuaja siç duhet

Nëse jeni i sapoardhur, mund të mos e dini ende se zviceranët kanë rregulla shumë strikte për paketimin dhe asgjësimin e mbeturinave tuaja në mënyrë korrekte.

Nuk mund ta fusësh në një qese dhe ta hedhësh jashtë rastësisht. Në vend të kësaj, ju duhet të përdorni thasë me taksa (të ndryshme për çdo kanton) dhe t’i hidhni mbeturinat tuaja në ditët e caktuara dhe vetëm në vendet e caktuara.

Nëse nuk e bëni këtë, do të zbuloheni dhe do të gjobiteni, me shumën e përcaktuar nga komuna juaj.

Këto janë arsyet legjitime që një i huaj do të ndalohej nga policia zvicerane. Por ka edhe të tjerë:

Profilizimi racor

Kjo ndodh kur raca ose përkatësia etnike përdoren si bazë për të dyshuar se dikush ka kryer një vepër penale.

Ky akt është zyrtarisht i paligjshëm, pasi legjislacioni zviceran ndalon diskriminimin në bazë të origjinës etnike, kombësisë, fesë ose orientimit seksual.

Megjithatë, ka pasur raste kur oficerët zviceranë të zbatimit të ligjit janë akuzuar për këtë praktikë.

Një gjë që duhet mbajtur parasysh, nëse jeni zviceran apo i huaj, është se policia në Zvicër nuk mund t’i kërkojë arbitrarisht një personi të shohë ID-në e tij; ata mund ta bëjnë këtë vetëm nëse ka arsye të arsyeshme për një kërkesë të tillë.

Nëse kjo ndodh, ju duhet të pajtoheni gjithmonë – edhe nëse besoni se policia po ju synon në mënyrë të pajustifikueshme.