Lajme

Pse sigurimi shëndetësor zviceran është vendosur të bëhet më i shtrenjtë?

Pasi primet zvicerane të kujdesit shëndetësor u rritën mesatarisht me 6.6 për qind në vitin 2023, të gjithë shpresonin se ato nuk do të rriteshin më për një kohë të gjatë. Por duket se këto kosto do të rriten sërish në vitin 2024

Konsumatorët zviceranë u goditën me një rritje të konsiderueshme të primeve të sigurimit të detyrueshëm shëndetësor – KVG në gjermanisht dhe LaMal në frëngjisht dhe italisht – në fillim të këtij viti: 6.6 për qind mesatarisht, megjithëse në disa kantone ato u rritën edhe më shumë. Për shembull, primet më të larta mbi mesataren kombëtare goditën Neuchâtel (+9.5 për qind), Appenzell Innerrhoden (9.3 për qind) dhe Ticino (9.2 për qind). Banorët e Cyrihut panë që primet e tyre u rritën me 7 për qind, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Shpresa ishte që primet të mos rriteshin më në vitin 2024, por kjo ka të ngjarë të ndodhë megjithatë.

Në fakt, jo vetëm që janë vendosur të rriten sërish, por mund të jenë edhe dukshëm më të shtrenjta në vitin 2024: shifrat e fundit për janarin dhe shkurtin tregojnë tashmë një rritje prej 7.5 të kostove për person të siguruar. Megjithëse periudha e vlerësuar është e shkurtër, Verena Nold, kreu i Santésuisse, grupi ombrellë për kompanitë e sigurimeve shëndetësore, paralajmëroi se nëse qeveria nuk bën asgjë për kostot, “sistemi ynë shëndetësor do të shkojë drejt e në mur”.

Një nga arsyet që Zyra Federale e Shëndetit Publik përmendi për rritjen e këtij viti ishte se pandemia e bëri vlerësimin e kostove të kujdesit shëndetësor “veçanërisht të vështirë. Tani duket se primet e paguara gjatë viteve 2021 dhe 2022 rezultuan të pamjaftueshme për të mbuluar kostot, kështu që një rikuperim është thelbësor në vitin 2023”, përcjell tutje albinfo.ch.

Tani që qeveria nuk duhet të shpenzojë aq shumë për Covid-in, cilat janë arsyet e rritjes së mëtejshme të primeve?

Ekspertët thonë se ka disa faktorë:

Jetëgjatësia

Njerëzit në Zvicër kanë jetëgjatësi të lartë, që do të thotë se ata janë duke i përdorur shërbimet dhe objektet mjekësore më gjatë. Në fakt, zviceranët kanë jetëgjatësinë e dytë më të gjatë në botë (83.45 vjet), e tejkaluar vetëm nga mesatarja 84.26 e Japonisë. Ky është një zhvillim pozitiv, sigurisht, por do të thotë gjithashtu se me kalimin e moshës, ata priren të vuajnë nga sëmundje kronike dhe me kosto intensive.

Ndërsa nuk ka asgjë për të bërë në lidhje me kostot e shkaktuara nga jetëgjatësia, shumica e shpenzimeve të tepërta (dhe rrjedhimisht, kostot më të larta që duhet të paguajnë transportuesit e sigurimeve) është për shkak të keqmenaxhimit, sipas Tobias Müller, një studiues i kujdesit shëndetësor në Universitetin e Shkencave të Aplikuara të Bernës.

Mbingarkim për shërbimet ambulatore

Siç tha Müller për gazetën Blick të martën, mjekët dhe spitalet mund t’i faturojnë siguruesit shëndetësorë për çdo shërbim shtesë që ata zgjedhin të ofrojnë – pavarësisht nëse janë të nevojshme apo jo. “Pra, nuk duhet të jetë çudi që ofrohen shërbime të panevojshme”, theksoi ai.

Këto lloj trajtimesh përfshijnë gjëra të tilla si një test gjaku i vitaminës D – i cili kontrollon rrezikun e një pacienti për osteoporozë ose probleme të tjera të kockave – dhe madje edhe operacione që nuk janë të nevojshme nga pikëpamja mjekësore, tha Müller.

Procedurat e vjetruara

Ndërsa Zvicra krenohet me teknologjinë e saj mjekësore të teknologjisë së lartë, disa procedura që kryhen ende në mënyrë rutinore – dhe paguhen nga sigurimet shëndetësore – janë konsideruar prej kohësh të vjetruara jashtë vendit. Për shembull, “ka pasur prova për 20 vjet që një artroskopi i gjurit nuk është i dobishëm,” tha Müller. Megjithatë, në Zvicër, është një nga procedurat më të zakonshme kirurgjikale, duke kontribuar në kostot e panevojshme të kujdesit shëndetësor, shtoi ai.

Medikamente më të shtrenjta

Në Zvicër, vetëm 22 për qind e të gjitha barnave janë gjenerike, ndërsa në Gjermani kjo normë është 83 për qind, tregojnë të dhënat. Santésuisse vlerëson se kursimet e mundshme vjetore do të ishin 200 milionë franga nëse gjenerikët do të përdoreshin sistematikisht në vend të produkteve të markës.

Por edhe gjenerikët janë më të shtrenjtë në Zvicër se kudo në Evropë:

Teste dhe procedura më të shtrenjta

Si shembull i kostove mjekësore më të larta se diku tjetër, Müller përmend analizat e gjakut, të cilat kushtojnë rreth 17 franga në Zvicër dhe 1 euro në Gjermani.

Pra, sa më shumë mund të prisni të paguani për sigurimin tuaj shëndetësor në 2024?

Shumat e sakta për çdo kanton do të publikohen deri më 31 tetor.