Lajme

Pse veganët po padisin Zvicrën në Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut?

Dy burra janë ankuar në Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut se të burgosurit dhe pacientët psikiatrikë në Zvicër nuk po marrin ushqim vegan. Ja një vështrim se çfarë po ndodh

Dy burrat që kanë nisur çështjen duan që qeveria zvicerane t’u paguajë atyre 10,000 franga secila si dëmshpërblim për “shqetësimin emocional” që ata thonë se pësuan kur një burg i Gjenevës dhe spitali psikiatrik Vaud neglizhuan t’u shërbenin atyre vakte vegane “të balancuara nga ana ushqyese”, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

I burgosuri, i cili kaloi gati një vit në burg për depërtimin dhe vandalizimin e objekteve të përpunimit të mishit dhe kasapeve, paraqiti një ankesë në një gjykatë zvicerane, e cila e hodhi poshtë çështjen.

Ai vendosi se burgu i Gjenevës ku ishte i burgosuri “u përpoq të plotësonte” kërkesat e tij dietike dhe “ishin vendosur disa masa në mënyrë që i paraburgosuri të mund të hante sipas bindjeve të tij”. Burri, megjithatë, “kishte qenë jo bashkëpunues”, thanë gjyqtarët zviceranë. Ndërkohë, pacienti pohoi se gjatë dy qëndrimeve të tij në një institucion psikiatrik publik në Lozanë, ai mori një sërë vaktesh jo vegane ose pa mish, por të pabalancuara nga ana ushqyese. Ndonëse fillimisht raste të ndara, të dy paraqitën një ankesë të përbashkët kundër Zvicrës në Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut (GJEDNJ) me qendër në Strasburg, përcjell tutje albinfo.ch.

Qeveria është e implikuar në ankesë sepse si burgu ashtu edhe spitali psikiatrik janë shtetërore.

Në vendimin e saj fillestar të lëshuar të hënën, GJEDNJ përmendi se në dështimin për t’u siguruar dy ankuesve ushqime vegane, të dy institucionet publike mund të kenë shkelur Konventën Evropiane të të Drejtave të Njeriut, dhe veçanërisht nenin që thotë se “çdokush ka të drejtën e lirisë të mendimit, ndërgjegjes dhe fesë”.

Ndërsa veganizmi – si dhe e drejta për një dietë vegane në institucionet publike – nuk përmendet në mënyrë specifike në Konventë, GJEDNJ mund të vendosë këtë pikë në vendimin e saj, që pritet diku në vitin 2023. Është pas kësaj pike që ne duhet të presim një vendim përfundimtar për këtë rast.

Kjo nuk është hera e parë që Zvicra është në gjyq në Gjykatën Evropiane, përcjell tutje albinfo.ch.

Në tetor, GJEDNJ vendosi se vendi ka diskriminuar të vejat (kundër të vejave) përsa i përket pensioneve, duke e krahasuar këtë qëndrim me “seksizëm”.

Vetëm në vitin 2021, Gjykata trajtoi 249 kërkesa në lidhje me Zvicrën, nga të cilat 242 u shpallën të papranueshme ose të hequra.

Ndër rastet që u vendosën në favor të aplikantëve në vitin 2021 ishte një që fajësoi Zvicrën për vendosjen e një gjobe të rëndë ndaj një gruaje rumune për lypje dhe më pas e ndaloi atë kur ajo nuk mund të paguante.